Spis treści:
- Kto powinien jeść proteinowe śniadania?
- Przepis na tosty z awokado i jajkiem
- Omlet z łososiem i kremowym serkiem
- Jogurt grecki z owocami i orzechami
- Owsianka proteinowa z masłem orzechowym i bananami
- Śniadaniowe stir-fry z tofu i brokułem
Kto powinien jeść proteinowe śniadania?
Dieta proteinowa to taka, w której spożywa się przede wszystkim produkty bogate w białko. W jadłospisie mniej jest za to węglowodanów i tłuszczów. Takie posiłki służą zwłaszcza następującym grupom:
- osobom aktywnym fizycznie,
- osobom odchudzającym się,
- osobom prowadzącym intensywny tryb życia,
- osobom z problemami z cukrem we krwi,
- osobom starszym.
Przeczytaj także: Oto nabiał wspomagający odchudzanie
Przepis na tosty z awokado i jajkiem
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego,
- 0,5 miękkiego awokado,
- 2 jajka,
- garść rukoli,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb pełnoziarnisty opiecz w tosterze lub na suchej patelni. Awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na pastę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na patelni przygotuj jajka sadzone. Chleb posmaruj pastą z awokado, ułóż umytą rukolę a na wierzch usmażone jajko.
Omlet z łososiem i kremowym serkiem
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka kremowego serka śmietankowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i roztrzep je trzepaczką lub widelcem. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu. Na ogniu rozgrzej patelnię i rozpuść trochę masła lub oleju. Wylej masę jajeczną i rozprowadź równomiernie. Podsmażaj na średnim ogniu, gdy spód się zetnie, zmniejsz moc palnika do minimum. Ścięty omlet zsuń na talerz. Posmaruj kremowym serkiem, ułóż kawałki łososia i posyp szczypiorkiem. Złóż na pół. Podawaj ciepły, posypany dodatkową porcją szczypiorku.
Przeczytaj także: Jaja przepiórcze – czy warto je jeść?
Jogurt grecki z owocami i orzechami
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego bez cukru
- 0,5 szklanki świeżych owoców (np. jagody, maliny, truskawki, borówki)
- 1 łyżka orzechów
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jogurt grecki umieść w miseczce lub szklance. Posyp nasionami chia i wymieszaj. Dodaj umyte owoce. Orzechy posiekaj i podpraż przez chwilę na suchej patelni, posyp nimi jogurt. Na koniec polej miodem, jeżeli chcesz, by śniadanie było słodsze.
Owsianka proteinowa z masłem orzechowym i bananami
Składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 miarka odżywki białkowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 banan
- 1 łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
Przygotowanie:
Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wsyp płatki owsiane. Gotuj na małej mocy palnika, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Do letniej owsianki dodaj odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki. Udekoruj plasterkami banana i łyżką masła orzechowego. Posyp nasionami chia lub siemieniem lnianym.
Śniadaniowe stir-fry z tofu i brokułem
Składniki:
- 200 g tofu
- 2 jajka
- 1 szklanka brokułów
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tofu pokrój w kostkę i podsmaż je na oleju, aż będzie złote i chrupiące. Odstaw do wystudzenia. Na tej samej patelni podsmaż brokuł podzielony na różyczki, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę pokrojoną w talarki oraz posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut. Dodaj warzywa do tofu. Na rozgrzaną patelnię wbij jajka i usmaż jajecznicę lub jajka sadzone. Dodaj do pozostałych składników, dopraw solą i pieprzem i posyp sezamem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements