Spis treści:
Jaja przepiórcze a cholesterol
Jaja przepiórcze w służbie urody
Jaja przepiórcze zawierają całe mnóstwo witamin, a do tego świetnie smakują. Nic dziwnego, że podbiły już podniebienia na całym świecie. Uwielbiają je Japończycy i mieszkańcy Ameryki Południowej. Coraz więcej modnych potraw wiąże się z wykorzystaniem tych maleńkich, ale zdrowych jajeczek. Co o nich wiemy?
Jajka przepiórcze
Są dużo mniejsze niż jajka kurze. Mają beżową skorupkę z brązowymi plamkami – są nakrapiane. Jajka przepiórcze mają więcej żółtka niż białka i nieco lepsze walory odżywcze. Są źródłem witaminy A i tych z grupy B, a także witamin C, D i K oraz cynku, fosforu, żelaza, potasu, selenu, magnezu, ale także cennych antyoksydantów. Zawiera też sporo białka – najemy się nimi do syta na długi czas. Mają zdecydowanie mniej tłuszczu i nie powodują tworzenia się złego cholesterolu, który przyczynia się do powstania miażdżycy i chorób układu krążenia. Wręcz przeciwnie – podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu"! Ich jedzenie pozytywnie wpływa na wzrok i pracę układu nerwowego. Zawarta w nich witamina C podnosi odporność organizmu, a witamina D – wzmacnia kości i zęby, a także zapobiega osteoporozie. Do tego wszystkiego dobrego nie uczulają tak często jak jaja kurze.
Jaja przepiórcze a cholesterol
Jajka znoszone przez przepiórki podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu" HDL i równocześnie obniżają poziom tzw. "złego cholesterolu" LDL. Jajka przepiórcze warto także spożywać z uwagi na fakt, iż na długo zapewniają uczucie sytości, co zmniejsza pokusę podjadania i tym samym sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Przeczytaj także: Czy chłopcy są bardziej narażeni na boreliozę? Poznaj nowe badania i patent z długopisem!
Jaja przepiórcze w służbie urody
Jaja przepiórcze świetnie działają także na cerę i włosy. Warto wykorzystać szczególnie żółtko, które ma właściwości wygładzające i odżywiające. Białko natomiast to naturalny botoks, a do tego zmniejsza wydzielanie sebum. Najlepiej przygotować maseczkę – wystarczy połączyć dwa-trzy żółtka z łyżeczką miodu naturalnego i oliwy z oliwek. W skromniejszej wersji stosujemy samo ubite białko, szczególnie do cery tłustej. Maź nakładamy na twarz na 10 minut i zmywamy letnią wodą. Podobną recepturę stosujemy na włosy. Żółtka jednak należy zmieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Nakładamy ją na wilgotne włosy na 15 minut i po tym czasie czuprynę myjemy delikatnym szamponem.
Przeczytaj także: Poznaj dwie rośliny dla cukrzyków, które zbiją cukier
Hodowla przepiórek
Przydomowa hodowla powinna być dokładnie przemyślana. Ptaki te wysoko latają, nawet do dwóch metrów, dlatego ogrodzenie musi być solidne i wysokie, dobrze zabezpieczone. Przepiórki należy odgrodzić od kur i innych ptaków, ponieważ łatwo się zarażają rozmaitymi chorobami. Niektórzy wykorzystują już to, co posiadają, np. domki dla królików i inne klatki hodowlane. Karmidła powinny być dostosowane do charakteru ptaków – niech mają mniejsze otwory, ponieważ przepiórki chodzą po jedzeniu i je rozrzucają.
Jaja przepiórcze w kuchni
Zastosowań jest wiele. Jednym z modnych przepisów jest ten wykorzystujący awokado. Jak się do tego zabrać? Należy obrać awokado i wyjąć pestkę. Do środka wbijamy jajko przepiórcze, posypujemy je solą, pieprzem i rozmarynem. Wykańczamy tartym parmezanem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez kwadrans aż białka jajek będą ścięte, a ser się lekko zarumieni. Do gotowej potrawy można dodać pokrojone pomidory lub paprykę.
Fot. Envato elements