StoryEditorTo jest pyszne!

Nie wyrzucaj skórek od arbuza, są pełne witamin! Zrób pyszny dżem!

08.06.2023., 14:00h
Arbuz kojarzy się z latem. Gasi pragnienie, a do tego ma sporo cennych właściwości. Zwyczajowo zajadamy się różowym miąższem, a skórkę i pestki odrzucamy. Nie musimy tego robić! To źródła wspaniałych mikroelementów! Jak je spożywać?

Arbuz w ponad 90 procentach składa się z wody. To idealny owoc na lato, świetnie nawadnia organizm, a do tego jest pyszny. Jest pełen potasu, witaminy C, A i E. Zawiera także cynk, mangan, miedź, żelazo, magnez. Kolejnym dobrodziejstwem są: likopen, karotenoidy, luteina, czy kryptoksantyny (przeciwdziałają miażdżycy). Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga pozbyć się wolnych rolników, stanowiąc profilaktykę raka.

Dlaczego warto jeść arbuza z pestkami i skórką?

Skórka jest niskokaloryczna, ma mniej cukru, a więcej błonnika. Najważniejsza jest jednak cytrulina w niej zawarta pomagająca utrzymywać prawidłowe ciśnienie tętnicze, zwiększa także libido i poprawia wydolność organizmu podczas ćwiczeń. Czy chodzi o całą skórę arbuza? Niekoniecznie... należy skupić się na białych i jasnozielonych częściach przy skórce, ponieważ zielona warstwa zewnętrzna może zawierać pestycydy i wosk. Te właśnie elementy można kisić, zrobić z nich dżem, dodawać do smoothies i do sałatek!

Co zawierają pestki arbuza?

Pestki arbuza można zjadać w ten sam sposób jak pestki dyni. Zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, magnez, czy żelazo. Można je chrupać także w wersji ususzonej, dodawać do koktajli czy sałatek.

image
Zero waste

Co zrobić ze skórką od banana? 5 nietypowych pomysłów!

Sok ze skórki arbuza

Składniki:

  • 500 g arbuza razem z białą skórką,
  • 300 ml wody,
  • cytryna,
  • świeża mięta,
  • miód lub ksylitol.

Wykonanie:

Potrzebujemy miąższ arbuza i jego białą, biało-zieloną część skórki (zostawiamy cienką zieloną warstwę zewnętrzną do wyrzucenia). Wkładamy arbuza do blendera i miksujemy. Dolewamy wodę, sok z cytryny, listki mięty oraz słodzik. Wszystko dokładnie miksujemy i gotowe!

Dżem ze skórek arbuza

Składniki:

  • ponad 3 kg skórek z arbuza (razem z zieloną częścią),
  • 0,5 kg cukru lub erytrolu,
  • kłącze imbiru ok. 10 cm,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • opcjonalnie1 łyżka esencji waniliowej.

image

Dżem ze skórek arbuza

FOTO: Envato Elements

Wykonanie:

Zieloną zewnętrzną część skóry należy odkroić i wyrzucić – zostawiamy tylko białą i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier oraz pokrojony w plastry imbir i pomarańczę (dodatkowo każdy plaster w ćwiartki). Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do garnka razem z esencją waniliową. Gotujemy dżem do momentu aż część odparuje, a reszta zagęści się (około dwie godziny) lub do czasu aż będzie dla wystarczająco gęsty.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

Przepis na dżem: zakreconywegeobiad.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 19:23