Jelita to drugi mózg organizmu człowieka. Zachodzi w nich tyle ważnych procesów, że nie sposób przecenić roli jelit w kształtowaniu się zdrowia ludzkiego. Warto więc wybierać żywność w taki sposób, aby pozytywnie działała na ten organ właśnie. Jednymi z takich produktów jest fermentowany nabiał, a zwłaszcza jogurt i kefir.
Właściwości kefiru
Kefir to sfermentowany napój mleczny, lekko musujący. Jest naturalnym probiotykiem, a do tego oczyszcza organizm (usuwa toksyny). Jest wskazany nie tylko w diecie odchudzającej, ale w klasycznej zdrowej diecie codziennej. Zawarte w nim bakterie probiotyczne wspierają mikrobiotę jelitową, w której znajdują się mikroorganizmy odgrywające ważną rolę w procesach metabolicznych, trawiennych i odpornościowych. Okazuje się, że regularne picie kefiru pozytywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka. Jak to się dzieje? Kefir dostarczając jelitom bakterii probiotycznych, pomaga w walce z tymi negatywnie działającymi, np. z wirusami czy patogenami. Dodatkowo kefir zawiera witaminę K, B12, D, a także wapń i magnez.
Kefir:
- pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci,
- przyspiesza przemianę materii,
- reguluje rytm wypróżnień,
- redukuje wzdęcia,
- powoduje szybsze spalanie kalorii,
- jest niskokaloryczny,
- jest sycący,
- obniża ciśnienie,
- pomaga jelitom rozkładać laktozę,
- ma działanie przeciwzapalne,
- uaktywnia przeciwutleniacze, które chronią przed infekcjami.
Kiedy pić kefir?
Kefir wypity wieczorową porą pomoże pozbyć się zaparć, wesprze także plan zrzucenia zbędnych kilogramów, pozytywnie zadziała na problemy z zasypianiem – warto go wypić mniej więcej 30 minut przed pójściem do łóżka..
Kefir na depresję?
Badacze z University of California, Los Angeles odkryli, że istnieje powiązanie między rodzajem żyjących w jelicie bakterii a budową mózgu oraz emocjami. Jelita bowiem przekazują ważne informacje do mózgu, np. komórki w jelitowym nabłonku pobudzają biegnący do mózgu nerw błędny. Istnieją hipotezy mówiące o tym, że "złe” bakterie wydzielają toksyny i przez to jelito nie chroni organizmu przed ich szkodliwym działaniem, co może powodować stany zapalne. Nie pozostaje to bez wpływu na neuroprzekaźniki, np. dopaminę, czy serotoninę, które przecież w ogromnej mierze stanowią o naszym samopoczuciu. To, jaka jest mikrobiota, wpływa na reakcję w sytuacji stresowej i odwrotnie – stres może obciążać mikrobiotę. Zakłócenie na osi jelita-mózg mogą przyczynić się do zapalenia nie tylko układu pokarmowego, ale także innych schorzeń. Zmiany powstają także w mózgu, co skutkuje problemami psychologicznymi i neurologicznymi. Zaburzenia te mają wpływ na pojawienie się uczucia lęku czy napadów depresyjnych. Ważne: fermentowane napoje mleczne to jedynie wsparcie w czasie terapii, chorzy nie powinni pod żadnym pozorem rezygnować z przepisanych wcześniej leków.
Jogurt – pozytywne działanie
Jogurty także wpisują się w prozdrowotne działanie na mikroflorę jelitową. Zawierają szczepy bakterii, najczęściej Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które maja dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, ale także witaminy i sporo wapnia. Regularne spożywanie naturalnych jogurtów zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego, cukrzycy typu 2, nadwagi, czy nawet choroby Leśniowskiego-Crohna. Probiotyki zawarte w jogurcie mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu, pozytywnie oddziałując na mikrobiotę jelitową, zmniejszają stany zapalne dzięki pobudzaniu produkcji neuroprzekaźników.
Angelika Drygas
Fot. envato elements
Żródło: www.tygodnik-rolniczy.pl, zdrowie.pap.pl