Kawa nie zastąpi farby, ale odłoży w czasie kolejną wizytę u fryzjera. Zawiera naturalne barwniki, które w zetknięciu z kosmykami, farbują je, co gwarantuje naturalne przyciemnianie odcienia.
Kawa na włosy – zalety
Kawa pozytywnie wpłynie na kondycję czupryny i skóry głowy. Kofeina pobudza krążenie krwi w skórze głowy, przyspieszając porost włosów. Kawa zadziała też przeciwzapalnie i pomoże uporać się z łupieżem. Dzięki zawartym w niej minerałom i witaminom wzmocni nasze kosmyki, a dodatkowo oczyścimy je z brudu i pozostałości po produktach stylizacyjnych. Kawa umożliwi wykonanie szybkiego peelingu skóry głowy.
Kawa na włosy? Jaka?
Najlepiej zmielić świeże ziarna przed samą aplikacją płukanki, choć oczywiście można użyć kawy już zmielonej, ale wysokiej jakości. Niech to będzie produkt naturalny, bez konserwantów i ulepszaczy.
Płukanka z kawy na włosy
Składniki:
- 3 łyżki zmielonej kawy,
- 500 ml wody.
Przygotowanie:
Wrzątek wlewamy do naczynia i wysypujemy do niego odmierzoną ilość zmielonej kawy. Mieszamy całość i szczelnie zamykamy naczynie na kwadrans. Po tym czasie przecedzamy kawę przez drobne sitko (fusy wykorzystujemy do peelingu). Płukankę przelewamy np. do butelki. Powoli wylewamy miksturę na włosy i rozprowadzamy ją po kosmykach. Wmasowujemy płyn i zostawiamy na czuprynie. Na włosy można położyć ręcznik lub folię spożywczą. Po czasie spłukujemy resztki płukanki z włosów i skóry głowy. Na koniec myjemy czuprynę delikatnym szamponem (nie oczyszczającym) i nakładamy odżywkę.
Angelika Drygas
Przepis: Galmour.pl
Fot. envato elements