Figi zawierają witaminy E, A, B, C i K. Ale to tak naprawdę początek ich zalet. Najważniejszym dobrodziejstwem płynącym z konsumowania fig jest dostarczenie organizmowi sporej ilości wapnia i błonnika. Tutaj figi nie mają sobie równych. Kolejnymi pożądanymi minerałami, które znajdziemy w figach są: fosfor, magnez, potas, żelazo.
Dlaczego warto jeść figi?
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika figi mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Niwelują zaparcia, usprawniają pracę jelit, ułatwiają trawienie.
- Bardzo wysoka zawartość wapnia wzmacnia kości i zęby, stąd wskazanie spożywania fig w przypadku osób cierpiących na osteoporozę.
- Dzięki potasowi figi mogą regulować ciśnienie krwi, zyskuje cały układ krwionośny i serce.
- Żelazo pochodzące z fig przeciwdziała anemii.
- W figach zawarte są również antyoksydanty spowalniające procesy starzenia.
- Witamina A pomaga utrzymać dobry wzrok.
- Witaminy z grupy B koją układ nerwowy i poprawiają koncentrację.
Dlaczego figi nie są dla każdego?
Suszone figi są kaloryczne – 100 g to 250 kcal, dlatego nie są polecane w dużych ilościach osobom na diecie czy z otyłością. Figi suszone mają też dość wysoki indeks glikemiczny ok. 62, dlatego osoby z cukrzycą i z nadwagą powinny nie przesadzać z ich spożywaniem. 2-3 suszone figi na dzień w zupełności wystarczą.
Figi w kuchni
Figi są świetnym składnikiem deserów, sałatek i nietuzinkowych dań.
Sałatka z suszonymi figami
Składniki:
- garść szpinaku baby lub rukoli,
- 4 figi suszone lub świeże,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- mozzarella – jedna kulka lub kawałek fety,
- pół papryki czerwonej,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- łyżka miodu.
Wykonanie:
Myjemy warzywa i kroimy je w kostkę, następnie dodajemy do szpinaku. Kroimy figi i mozzarellę oraz łączymy z warzywami. W filiżance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Polewamy sałatkę dressingiem. Smacznego!
Angelika Drygas
fot. envato elements