StoryEditorZdrowa dieta

Dlaczego warto jeść suszone figi?

09.03.2024., 11:00h
Suszone figi zawierają bardzo dużo składników odżywczych. Warto je wpisać do tygodniowego jadłospisu i regularnie konsumować. Kto zyska na spożywaniu fig?

Figi zawierają witaminy E, A, B, C i K. Ale to tak naprawdę początek ich zalet. Najważniejszym dobrodziejstwem płynącym z konsumowania fig jest dostarczenie organizmowi sporej ilości wapnia i błonnika. Tutaj figi nie mają sobie równych. Kolejnymi pożądanymi minerałami, które znajdziemy w figach są: fosfor, magnez, potas, żelazo.

image

Suszone figi na zdrowie

FOTO: Envato Elements

Dlaczego warto jeść figi?

  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika figi mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Niwelują zaparcia, usprawniają pracę jelit, ułatwiają trawienie.
  • Bardzo wysoka zawartość wapnia wzmacnia kości i zęby, stąd wskazanie spożywania fig w przypadku osób cierpiących na osteoporozę.
  • Dzięki potasowi figi mogą regulować ciśnienie krwi, zyskuje cały układ krwionośny i serce.
  • Żelazo pochodzące z fig przeciwdziała anemii.
  • W figach zawarte są również antyoksydanty spowalniające procesy starzenia.
  • Witamina A pomaga utrzymać dobry wzrok.
  • Witaminy z grupy B koją układ nerwowy i poprawiają koncentrację.

Dlaczego figi nie są dla każdego?

Suszone figi są kaloryczne – 100 g to 250 kcal, dlatego nie są polecane w dużych ilościach osobom na diecie czy z otyłością. Figi suszone mają też dość wysoki indeks glikemiczny ok. 62, dlatego osoby z cukrzycą i z nadwagą powinny nie przesadzać z ich spożywaniem. 2-3 suszone figi na dzień w zupełności wystarczą.

image
Bomba witaminowa

Spożywaj ją regularnie! Wzmacnia organizm i chroni nas przed groźnymi chorobami!

Figi w kuchni

Figi są świetnym składnikiem deserów, sałatek i nietuzinkowych dań.

Sałatka z suszonymi figami

Składniki:

  • garść szpinaku baby lub rukoli,
  • 4 figi suszone lub świeże,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • mozzarella – jedna kulka lub kawałek fety,
  • pół papryki czerwonej,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • łyżka miodu.
image

Suszone figi na zdrowie

FOTO: Envato Elements

Wykonanie:

Myjemy warzywa i kroimy je w kostkę, następnie dodajemy do szpinaku. Kroimy figi i mozzarellę oraz łączymy z warzywami. W filiżance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Polewamy sałatkę dressingiem. Smacznego!

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 23:48