Bubble tea jest bombą kaloryczną
Bubble tea to modny ostatnio napój na bazie herbaty, który swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza kulkom tapioki, pozyskiwanym z połudnowoamerykańskiej rośliny – manioku. To właśnie one odpowiedzialne są za kaloryczność napoju. Gotowane w osłodzonej wodzie, są czystymi węglowodanami i nie mają wartości odżywczych. Bubble tea często ozdabiane są syropami czy galaretkami. Wszystkie dodatki sprawiają, że zdrowa herbata zmienia się w kaloryczną bombę pełną cukru, którego częste spożywanie prowadzi do otyłości i cukrzycy.
Czy yerba mate zwiększa ryzyko raka?
Popularna yerba jeszcze do niedawna promowana była jako zdrowszy zamiennik kawy, głównie przez swoją zawartość kofeiny. W 2012 r. naukowcy z University of Illinois przeprowadzili badania, z których wynikało, że substancje zawarte w yerbie mogą unicestwiać złośliwe komórki raka jelita grubego. Mayo Clinic (medyczna organizacja non-profit z USA) zwraca jednak uwagę, że częste spożywanie yerba mate może zwiększać ryzyko niektórych rodzajów raka, np. jamy ustnej, gardła i płuc. Odpowiedzialne są za to inne zawarte w yerbie substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, uznane za rakotwórcze.
Herbaty oczyszczające zostały zabronione w wielu krajach. Dlaczego?
W Polsce nadal popularne są herbaty odchudzające, które mają przyspieszać metabolizm i w konsekwencji ułatwiać odchudzanie. W rzeczywistości ich regularne spożywanie może być groźne dla jelit i wątroby. Zawarte w nich składniki powodują biegunki, które w konsekwencji osłabiają układ pokarmowy. W wielu krajach zostały zabronione bądź są omijane przez konsumentów.
Na co szkodzi herbata z żywokostu?
Napar z korzenia żywokostu jest polecany przy łagodzeniu wrzodów żołądka i jako wsparcie w przypadku biegunek. Herbata z suszu pomaga z kolei na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Mimo tylu zalet, w wielu krajach europejskich z żywokostu powstają już tylko maści i kremy lecznicze. Powodem są alkaloidy pirolizydowe. Okazuje się, że substancje zawarte w herbacie mogą wpływać niekorzystnie na wątrobę i płuca. W obu przypadkach możą prowadzić nawet do raka.
Czy zwykła herbata szkodzi zdrowiu?
Badania wskazują, że szkodliwa może być nawet czarna herbata, ponieważ zawiera w sobie ołów i aluminium. Kluczem do bezpiecznego spożywania herbaty jest jej ilość, którą wypijamy w ciągu dnia. Powinniśmy ograniczyć jej spożycie do maksymalnie kilku filiżanek dziennie i zwracać uwagę na zalecany przez producentów czas parzenia, a żadna herbata nam nie zaszkodzi.
Sandra Matus
fot. envato elements