StoryEditorSamo zdrowie

Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi? Jakie ma właściwości?

19.05.2023., 14:00h
Natura udostępnia człowiekowi szereg prozdrowotnych roślin. Wystarczy sięgnąć po to dobrodziejstwo i umiejętnie je przerobić. Tak jest z czosnkiem niedźwiedzim, którego właściwości są nie do przecenienia. Jak go ukisić i po co?

Proces kiszenia potęguje prozdrowotne cechy roślin. Dzięki niemu zyskują one kolejne zalety – działają niczym probiotyki, stając się źródłem niezbędnych bakterii uodporniających organizm człowieka. W ten sposób buduje się samowystarczalna mikrobiota jelitowa będąca swoista zaporą przed rozmaitymi patogenami.

Czosnek niedźwiedzi jest polskim rarytasem

Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy superfood. Działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zawałów i udarów), obniża ciśnienie, zmniejsza stres oksydacyjny, pobudza trawienie, a wątrobę do wydzielania żółci, wspomaga pracę jelit i buduje mocną odporność. Jest niczym naturalny antybiotyk – walczy z wirusami i bakteriami, a do tego dobrze wpływa na skórę i włosy.

Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi?

Przepis (za pyszności.pl)

Składniki:

  • ok. 400 g młodych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • chrzan i czosnek według uznania.

image
Naturalne metody

Domowe sposoby na alergię – są jak na wyciągnięcie ręki!

Przygotowanie:

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się grubszych łodyg i osuszamy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy, aby ostygła. W wyparzonych słoikach układamy ciasno liście czosnku (można je pozwijać). Ubijamy je bardzo delikatnie, aby nie puściły soku. Do słoików wsypujemy gorczycę, czosnek, a kawałkiem chrzanu dociskamy liście czosnku, układając go w poprzek słoja. Wlewamy do słoików ciepłą zalewę (czosnek musi być dokładnie przykryty), zakręcamy i odstawiamy słoik w zimne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach kiszony czosnek niedźwiedzi jest gotowy. Można go stosować jako dodatek do obiadu, kanapek, past kanapkowych, zup i sałatek.

Czosnek niedźwiedzi w Polsce

Rośnie na dziko w lasach – jednak w naszym kraju nie wolno go zrywać, ponieważ jest objęty częściową ochroną. Można go natomiast uprawiać w ogrodzie, a nawet w donicach czy skrzynkach. Czosnek niedźwiedzi najlepiej sadzić w miejscach zacienionych i wilgotnych. Jest mrozoodporny i samoistnie się rozrasta.

image

Czosnek niedźwiedzi w Polsce

FOTO: Envato Elements

Czosnek niedźwiedzi – przeciwskazania

Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy, jednak łatwo go pomylić z innymi trującymi roślinami (np. z konwalią), dlatego należy uważać. Jest on niewskazany dla osób mających problemy z krzepnięciem krwi, przyjmujących leki przeciwzakrzepowe rozrzedzające krew, czy będących przed operacją. Powinni na niego uważać ci, którzy cierpią na wrzody w przewodzie pokarmowym czy choroby zapalenia jelit i oczywiście osoby uczulone na czosnek niedźwiedzi.

Oprac. Angelika drygas

Źródło: polki.pl

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 13:00