Proces kiszenia potęguje prozdrowotne cechy roślin. Dzięki niemu zyskują one kolejne zalety – działają niczym probiotyki, stając się źródłem niezbędnych bakterii uodporniających organizm człowieka. W ten sposób buduje się samowystarczalna mikrobiota jelitowa będąca swoista zaporą przed rozmaitymi patogenami.
Czosnek niedźwiedzi jest polskim rarytasem
Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy superfood. Działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zawałów i udarów), obniża ciśnienie, zmniejsza stres oksydacyjny, pobudza trawienie, a wątrobę do wydzielania żółci, wspomaga pracę jelit i buduje mocną odporność. Jest niczym naturalny antybiotyk – walczy z wirusami i bakteriami, a do tego dobrze wpływa na skórę i włosy.
Jak zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi?
Przepis (za pyszności.pl)
Składniki:
- ok. 400 g młodych liści czosnku niedźwiedziego,
- 1 litr wody,
- 2 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki gorczycy,
- chrzan i czosnek według uznania.
Przygotowanie:
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się grubszych łodyg i osuszamy. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy, aby ostygła. W wyparzonych słoikach układamy ciasno liście czosnku (można je pozwijać). Ubijamy je bardzo delikatnie, aby nie puściły soku. Do słoików wsypujemy gorczycę, czosnek, a kawałkiem chrzanu dociskamy liście czosnku, układając go w poprzek słoja. Wlewamy do słoików ciepłą zalewę (czosnek musi być dokładnie przykryty), zakręcamy i odstawiamy słoik w zimne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach kiszony czosnek niedźwiedzi jest gotowy. Można go stosować jako dodatek do obiadu, kanapek, past kanapkowych, zup i sałatek.
Czosnek niedźwiedzi w Polsce
Rośnie na dziko w lasach – jednak w naszym kraju nie wolno go zrywać, ponieważ jest objęty częściową ochroną. Można go natomiast uprawiać w ogrodzie, a nawet w donicach czy skrzynkach. Czosnek niedźwiedzi najlepiej sadzić w miejscach zacienionych i wilgotnych. Jest mrozoodporny i samoistnie się rozrasta.
Czosnek niedźwiedzi – przeciwskazania
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy, jednak łatwo go pomylić z innymi trującymi roślinami (np. z konwalią), dlatego należy uważać. Jest on niewskazany dla osób mających problemy z krzepnięciem krwi, przyjmujących leki przeciwzakrzepowe rozrzedzające krew, czy będących przed operacją. Powinni na niego uważać ci, którzy cierpią na wrzody w przewodzie pokarmowym czy choroby zapalenia jelit i oczywiście osoby uczulone na czosnek niedźwiedzi.
Oprac. Angelika drygas
Źródło: polki.pl
Fot. envato elements