Coraz częściej, osoby zdrowe sięgają po produkty bezglutenowe. Dlaczego? Przyjęło się, że ten sposób odżywania jest zdrowszy, poprawia samopoczucie i pomaga zgubić nadprogramowe kilogramy. Prawda jest taka, że gluten nie szkodzi zdrowym osobom. Zbilansowanie diety pozbawionej glutenu nie należy do najprostszych. Pułapką jest wprowadzanie produktów specjalistycznych, ale wysokoprzetworzonych i eliminacja pełnoziarnistych zbóż zawierających gluten. W każdym z tych przypadków należy zwracać szczególną uwagę na wartość odżywczą spożywanej żywności.
Dieta bezglutenowa i jej zasady
Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i pszenżycie. Bazuje na spożywaniu owoców, warzyw, jaj, mięsa, ryb i przetworzonej żywności bezglutenowej. Według opinii laików dieta ta wyklucza węglowodany, co mija się z prawdą, ponieważ ryż czy ziemniaki nie mają glutenu, a są węglowodanami.
Dieta bezglutenowa a celiakia
Na dietę bezglutenową decydują się przede wszystkim chorzy na celiakię. To uczulenie na gluten, choroba autoimmunologiczna. Nawet minimalna ilość glutenu prowadzi do ostrej reakcji – organizm atakuje własne tkanki, co powoduje ból brzucha, nudności, wzdęcia, biegunkę. Osoby chore muszą przestrzegać diety do końca życia.
Dieta bezglutenowa i inne przypadłości
Oprócz celiakii często występuje schorzenie zwane nietolerancją glutenu, czyli nadwrażliwość na gluten. W tym stanie nie dochodzi jednak do uszkodzenia wyściółki jelita (jak w przypadku celiakii). Objawy są bardzo podobne: biegunka, wzdęcia, zaparcia, wypryski, zaburzenia miesiączkowania. Rzadziej spotykana jest ataksja glutenowa – choroba neurologiczna, powodująca problemy z chodzeniem, bieganiem, utrzymaniem równowagi, mową czy utratę koordynacji ruchów. Inną kwestią jest sama alergia na pszenicę, której symptomy to np. wysypka skórna, ból głowy czy kichanie. W tym przypadku można spożywać gluten znajdujący się w innych zbożach, jak żyto czy jęczmień.
Dieta bezglutenowa – ryzyko
Nieprzemyślane stosowanie diety bezglutenowej może przyczynić się do niedoboru składników odżywczych. Chodzi o błonnik pokarmowy, cynk, selen, witaminy z grupy B, żelazo. Rezygnacja z glutenu to trudne zadanie, ponieważ dodawany jest on do wielu produktów, nie tylko tych oczywistych, jak: makarony czy pieczywo, ale także wędliny, wyroby garmażeryjne, dania gotowe.
Dieta bezglutenowa a odchudzanie
Specjaliści potwierdzają, że dieta bezglutenowa nie ma działania odchudzającego. Być może, wyeliminowanie produktów wysokoprzetworzonych, które rzeczywiście szkodzą i zawierają gluten, może mieć wpływ na lepszą wagę, ale generalnie sama dieta nie ma takiego działania. Specjalistyczne produkty bezglutenowe są zazwyczaj dużo droższe niż te tradycyjne, a ich składy niestety nie zawsze są naturalne.
Zdrowe odżywianie z glutenem
Jedną ze zdrowszych diet jest dieta śródziemnomorska pełna pełnoziarnistych produktów glutenowych, które mają znaczenie w profilaktyce nadciśnienia i nowotworów. Lepiej nie eliminować glutenu na własną rękę, a poradzić się lekarza, który wskaże właściwą drogę. Pamiętajmy, artykuły glutenowe, ale pełnoziarniste są wskazane dla osób będących w grupie ryzyka chorób serca lub cukrzycy. Tego typu produkty pomagają zmniejszyć stężenie cholesterolu, czy regulować stężenie cukru we krwi.
Objawy celiakii
Objawy celiakii zależą głównie od wieku. W przypadku niemowląt jest to głównie: biegunka, wymioty i zaparcia. U nastolatków przejawia się niskim wzrostem i niedoborem masy ciała, późnym dojrzewaniem, aftami w jamie ustnej czy trudnościami w nauce oraz problemami ze strony układu trawiennego. Celiakia u dorosłych, objawia się, poza biegunką i wymiotami:
- depresją,
- brakiem miesiączki u kobiet,
- bezpłodnością,
- osteopenią lub osteoporozą,
- nadczynnością tarczycy,
- bólami stawów i kości.
oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy, bezgluten.pl