StoryEditorKurkuma a zdrowie

Kurkuma – czy należy jej unikać?

12.03.2023., 14:00h
Kurkuma to przyprawa, która już jakiś czas temu zrobiła karierę w Polsce. Pochodzący z Indii żółty proszek ma dobroczynne działanie, a do tego poprawia smak wielu potraw. Są jednak osoby, które powinny jej unikać. W jakich przypadkach?

Kurkumę pozyskujemy z korzenia ostryżu. Rozpoznamy ją przede wszystkim po charakterystycznym żółtym kolorze. Jej potencjał tkwi w dobroczynnym działaniu na narządy w organizmie człowieka. Reguluje też ważne funkcje. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia, ale nie tylko.

Kurkuma i jej właściwości:

  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga leczenie w schorzeniach układu nerwowego: chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona,
  • pomaga walczyć z przeziębieniem, ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne,
  • polecana w przypadku zapalenia zatok,
  • niweluje kaszel, katar,
  • reguluje pracę jelit,
  • łagodzi problemy z niestrawnością,
  • wspomaga leczenie anemii.

Kurkuma – ciekawostki i przepisy

Kurkuma opóźnia procesy starzenia, dlatego producenci dodają ją do preparatów pielęgnacyjnych.

Przydaje się w trakcie leczenia trądziku. Kurkuma ma właściwości antybakteryjne. Można nałożyć ją na twarz w formie pasty. Aby ją wykonać, trzeba zmieszać przyprawę z olejkiem kokosowym. Smarujemy wypryski na noc, a rano zmywamy.

Kurkumę warto dodawać także do wody z cytryną i/lub z imbirem. Pita regularnie wzmacnia dodatkowo system immunologiczny.

Mikstura z kurkumą na wzmocnienie odporności:

Składniki:

  • imbir – kawałek wielkości kciuka,
  • jedna cytryna,
  • dwie łyżki kurkumy,
  • miód (według gustu),
  • 1-1,5 l wrzącej wody.

Wykonanie:

Imbir ścieramy i łączymy z cytryną, miodem i kurkumą, zalewamy gorącą wodą i zakrywamy talerzykiem na 5 minut. Można pić codziennie!

Proszek z kurkumy warto dodawać do wielu potraw. Dzięki temu poprawimy kurczliwość pęcherzyka żółciowego, pobudzimy wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych – tym samym usprawnimy pracę wątroby.

Kurkuma to także jeden ze składników curry. Wspomaga metabolizm tłuszczu w ciele i ogranicza jego magazynowanie, dlatego sięgają po nią osoby walczące z utratą zbędnych kilogramów – kurkuma bowiem wspomaga proces odchudzania.

image
Superowoc z Polski

Ta roślina ma najwięcej witaminy C i jest najzdrowszym owocem świata!

Kurkuma – przeciwwskazania do spożywania

Ta popularna żółta i jakże prozdrowotnie działająca przyprawa nie jest wskazana dla każdego. Kiedy należy jej unikać?

Spożycie kurkumy powinny kontrolować, m.in.

  • osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i pacjenci przed operacją – kurkuma może zmniejszać krzepliwość krwi,
  • diabetycy – "indyjskie złoto" powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • osoby zmagające się z kamicą żółciową, ponieważ przyprawa stymuluje wydzielanie żółci,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać suplementów diety z kurkumą w składzie, ponieważ może pobudzać skurcze macicy,
  • mężczyźni starający się o potomstwo – przyprawa może zmniejszać ruchliwość plemników,
  • alergicy uczuleni na kurkumę.

 

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 18:05