Kurkumę pozyskujemy z korzenia ostryżu. Rozpoznamy ją przede wszystkim po charakterystycznym żółtym kolorze. Jej potencjał tkwi w dobroczynnym działaniu na narządy w organizmie człowieka. Reguluje też ważne funkcje. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia, ale nie tylko.
Kurkuma i jej właściwości:
- wzmacnia odporność,
- wspomaga leczenie w schorzeniach układu nerwowego: chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona,
- pomaga walczyć z przeziębieniem, ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne,
- polecana w przypadku zapalenia zatok,
- niweluje kaszel, katar,
- reguluje pracę jelit,
- łagodzi problemy z niestrawnością,
- wspomaga leczenie anemii.
Kurkuma – ciekawostki i przepisy
Kurkuma opóźnia procesy starzenia, dlatego producenci dodają ją do preparatów pielęgnacyjnych.
Przydaje się w trakcie leczenia trądziku. Kurkuma ma właściwości antybakteryjne. Można nałożyć ją na twarz w formie pasty. Aby ją wykonać, trzeba zmieszać przyprawę z olejkiem kokosowym. Smarujemy wypryski na noc, a rano zmywamy.
Kurkumę warto dodawać także do wody z cytryną i/lub z imbirem. Pita regularnie wzmacnia dodatkowo system immunologiczny.
Mikstura z kurkumą na wzmocnienie odporności:
Składniki:
- imbir – kawałek wielkości kciuka,
- jedna cytryna,
- dwie łyżki kurkumy,
- miód (według gustu),
- 1-1,5 l wrzącej wody.
Wykonanie:
Imbir ścieramy i łączymy z cytryną, miodem i kurkumą, zalewamy gorącą wodą i zakrywamy talerzykiem na 5 minut. Można pić codziennie!
Proszek z kurkumy warto dodawać do wielu potraw. Dzięki temu poprawimy kurczliwość pęcherzyka żółciowego, pobudzimy wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych – tym samym usprawnimy pracę wątroby.
Kurkuma to także jeden ze składników curry. Wspomaga metabolizm tłuszczu w ciele i ogranicza jego magazynowanie, dlatego sięgają po nią osoby walczące z utratą zbędnych kilogramów – kurkuma bowiem wspomaga proces odchudzania.
Kurkuma – przeciwwskazania do spożywania
Ta popularna żółta i jakże prozdrowotnie działająca przyprawa nie jest wskazana dla każdego. Kiedy należy jej unikać?
Spożycie kurkumy powinny kontrolować, m.in.
- osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i pacjenci przed operacją – kurkuma może zmniejszać krzepliwość krwi,
- diabetycy – "indyjskie złoto" powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi,
- osoby zmagające się z kamicą żółciową, ponieważ przyprawa stymuluje wydzielanie żółci,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać suplementów diety z kurkumą w składzie, ponieważ może pobudzać skurcze macicy,
- mężczyźni starający się o potomstwo – przyprawa może zmniejszać ruchliwość plemników,
- alergicy uczuleni na kurkumę.
Angelika Drygas
Fot. envato elements