Owoce idealne na lato
Arbuzy w 92 procentach składają się z wody, dzięki czemu dobrze nawadniają. Owoce te mają wysoką zawartość witaminy A, B, E, błonnika, cynku, miedzi, potasu, wapnia, żelaza. To sprawia to, że korzystnie wpływają na układ krążenia, działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Poza tym, świetnie smakują po kilku godzinach w lodówce, chłodzą i nawadniają nas w upalne dni. Zalety arbuza w połączeniu z jego uniwersalnością sprawiają, że chętnie wybieramy ten owoc w sklepach. Jeśli zdarzy nam się kupić go za dużo, łatwo możemy przerobić go na koktajl czy deser. Jest jednak możliwość, że spożywamy go w sposób, który jest szkodliwy dla naszej wątroby.
Połączenie arbuza z alkoholem jest bardzo niezdrowe
Ciepłe, wakacyjne wieczory sprzyjają wymyślaniu najróżniejszych połączeń arbuza z alkoholem. Na fali popularności tego owocu powstało wiele przepisów na arbuzowe drinki i desery. Jednym z ostatnio popularniejszych jest połączenie arbuza z wódką, a jego przygotowanie polega na wlaniu alkoholu do dziury zrobionej w arbuzie i spożyciu miąższu po paru godzinach. Okazuje się, że jeden z przeciwutleniaczy zawarty w arbuzie, likopen, w połączeniu z alkoholem może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby. W dodatku arbuz świetnie maskuje smak alkoholu, przez co skłonni jesteśmy wypić go więcej.
Komu jeszcze nie poleca się arbuza?
Mimo że dla zdrowych osób nie ma ograniczeń co do tego, ile arbuza mogą zjeść w ciągu dnia, istnieją pewne przeciwwskazania. Arbuzy mogą zaszkodzić osobom, którym zalecono ograniczanie płynów. Wysoka zawartość wody w owocu, która jest przez nas tak pożądana latem, może łatwo doprowadzić do spożycia zbyt dużej ilości płynów przez osoby chore. Dodatkowo arbuza nie zaleca się osobom, które muszą ograniczać spożycie potasu lub są uczulone na te owoce.
Co zamiast arbuzowych drinków?
Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań, możemy swobodnie korzystać z tego owocu. Zamiast łączyć go z alkoholem, możemy zrobić arbuzową lemoniadę bądź koktajl z arbuza. Obie opcje idealnie nadadzą się na letnią imprezę ze znajomymi. Jeśli jedzenie po prostu przekrojonego arbuza nas nudzi, możemy zblendować go z kostkami lodu, by zrobić efektowny i orzeźwiający sorbet. Arbuzy idealnie nadają się również do owocowych koreczków i letnich sałatek.
Przepis na arbuzowy koktajl
Z arbuza łatwo zrobić orzeźwiający koktajl, który może pić cała rodzina. Wystarczy połówkę średniej wielkości arbuza zblendować z sokiem z limonki i kostkami lodu. Dla dodatkowego orzeźwienia można dorzucić kilka listków mięty z ogródka.
Sandra Matus
fot. envato elements