StoryEditorNaturalne metody

Napar z liści winogron wspiera nerki! Jak go przyrządzić?

10.08.2023., 15:00h
Winogrona to słodka i zdrowa przekąska. Są świetnym dopełnieniem deski serowej, bazą do robienia soków i koktajli. Warto jednak czerpać garściami z natury i spożytkować również liście winorośli! Mają wiele leczniczych właściwości!

Liście winorośli zawierają liczne witaminy (np. A, C, B) i minerały. Są bogate w potas, garbniki, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy, błonnik i cenne przeciwutleniacze. Być może dlatego skrywają w sobie tak potężną moc. Pijąc napar z liści winogron, wzmacniamy swój organizm od środka, a przede wszystkim dobrze działamy na układ moczowy.

Liście winorośli a nerki

Napar przygotowany z tej części rośliny łagodzi ból nerek. Pomaga także w regulowaniu gospodarki wodnej w organizmie, przeciwdziałając gromadzeniu się wody. Leczniczy napój zadziała moczopędnie i wesprze usuwanie nadmiaru płynów w ciele.

Liście winorośli a cera

Zielone liście winorośli przyspieszą gojenie się ran od wyprysków czy powstałych przez trądzik – napar bowiem może być użyty jako tonik do przemywania twarzy. Co więcej pomoże także na opuchnięte oczy. Odżywi włosy, jeśli wypłuczemy w nim swoją czuprynę.

Inne działanie liści winorośli

Te niepozorne i rzadko wykorzystywane rośliny pomogą podczas:

  • zapalenia gardła i jamy ustnej,
  • gojenia się ran,
  • zbyt wysokiego ciśnienia,
  • dolegliwości reumatycznych,
  • zaburzeń krążenia,
  • biegunek,
  • hemoroidów,
  • grzybicy,
  • nieżytu żołądka.

Liście winogron ochładzają, a przy tym działają ściągająco. Zawarty w nich resweratrol zmniejsza stres oksydacyjny. Ma działanie antynowotworowe.

image
Lawendowe szaleństwo

Syrop z lawendy dobry na wszystko! Poznaj przepis!

Napar z liści winorośli – przepis

To nic trudnego. Wystarczy kilka świeżych liści winogron, zerwanych w czasie kwitnienia wrzucić do dzbanka i zalać gorącą wodą. Płyn przykrywamy i parzymy przez kwadrans. Napar możemy wzbogacić miodem i kawałkami owoców. Można też zakupić gotowy susz – łyżkę liści zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem 10 minut i przecedzamy.

Dolmades – gołąbki z liści winorośli

Z liści winogron przygotujemy także przepyszne gołąbki charakterystyczne dla kuchni greckiej czy tureckiej. Wypełnione ryżem i mięsem mielonym zachęcają nietuzinkowym wyglądem i smakiem. Liście te można także samodzielnie suszyć, a nawet zakisić! Wzbogacą sałatki i koktajle, a nawet kanapki – ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

image

Napar z liści winogron wspiera nerki! 

FOTO: Envato Elements

 

Przepis na kiszone liście winogron (za daylicooking.pl)

Składniki:

  • świeże liście winogron,
  • woda,
  • sól – na 1 litr wody 1 płaska łyżka,
  • ziarenka białej gorczycy – na słoik o pojemności 1 litra około 1 łyżeczka,
  • ziarna kolorowego pieprzu – na słoik o pojemności 1 litra około 1/2 łyżeczki,
  • czosnek – na słoik o pojemności 1 litra 2 średnie ząbki,
  • opcjonalnie: kawałki korzenia chrzanu, koper (podobnie jak przy kiszeniu ogórków), liście laurowe.

Wykonanie:

Należy zagotować wodę, dodać sól i dokładnie ją rozpuścić, następnie odstawiamy zalewę do lekkiego przestudzenia. Liście winogron myjemy w zimnej wodzie i odcinamy łodyżki. Rozkładamy je na czystej ściereczce, aby pozbyć się wody. Bierzemy po kilka listków (5-8), składamy je jeden do drugiego i rolujemy. Rolki układamy pionowo w słoikach w takiej ilości, aby były dość ciasno stłoczone. Do każdego słoika dokładamy czosnek, gorczycę oraz ziarna pieprzu i dowolne przyprawy. Następnie wlewamy gorącą, ale nie wrzącą zalewę aż zakryje liście. Wyparzane słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach liście są gotowe do użycia.

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 05:50