StoryEditorCzarnuszka na zdrowie

Odkryj zdrowotną moc czarnuszki! Poznaj przepis na napar i nalewkę

03.11.2023., 10:00h
Angelika DrygasAngelika Drygas
Czarnuszka – czarny kminek to malutkie, czarne ziarenka mogące zdziałać cuda! Od wieków znane są ze swoich leczniczych właściwości. Warto je stosować, aby zachować witalność i piękną sylwetkę!

Nie każdy lubi czarnuszkę – jej smak, nieco gorzkawy nie ma wielu zwolenników. Jednak po zapoznaniu się z jej wspaniałymi cechami, wiele osób włączy ją do swojej diety. Ważne, aby czarnuszkę spożywać regularnie, a nie tylko od czasu do czasu. Systematyczność ma wielkie znaczenie, bo pomaga osiągnąć upragnione cele, zwłaszcza w przypadku zdrowego odżywiania.

Czarnuszka – na co pomaga?

Czarny kminek reguluje pracę wielu narządów i pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka:

  • stanowi wsparcie dla układu odpornościowego,
  • reguluje procesy metaboliczne,
  • przyspiesza spalanie tłuszczu,
  • pomaga w lepszym trawieniu,
  • ułatwia odchudzanie,
  • łagodzi objawy alergii,
  • wspomaga organizm w walce z infekcjami,
  • ułatwia usunięcie zalegającej wydzieliny z górnych dróg oddechowych,
  • wspiera funkcjonowanie wątroby.
image

Czarnuszka na zdrowie

FOTO: Envato Elements

To dlatego czarnuszka jest zalecana w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca, czy problemów z tarczycą. Ponadto, czarnuszka ma wybitne właściwości przeciwzapalne, antyrakowe oraz przeciwgrzybiczne i znalazła swoje zastosowanie także w kosmetologii. Pomaga w leczeniu depresji.

Czarnuszka – jak ją spożywać?

Sposobów jest wiele. Dodajemy ją do kanapek, sałatek, mięs, surówek. Można upiec chleb z jej ziarenkami. W przypadku braku przeciwwskazań zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie. Można ją konsumować w postaci ziaren, oleju lub w wersji mielonej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dosypać ją do naleśników!

Napar z czarnuszki

Aby przygotować ciepły i odżywczy napój z czarnuszki, wystarczy jedną łyżeczkę ziarenek zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 10 minut. Następnie napar odcedzamy. Można dodać do niego miód.

image
Naturalne sposoby

Napar z tymianku dobry na kaszel! Jak go przyrządzić?

Nalewka z czarnuszki: przepis

Czarnuszka jest źródłem m.in. flawonoidów, saponin, tymochinonu, witamin A, E, F, B1, B3, B6; wapnia, cynku, potasu czy żelaza. Przepis za mamadu.pl:

Składniki:

  • 1 szklanka nasion czarnuszki,
  • 1/2 l alkoholu 40 proc.

Przygotowanie:

Nasiona należy zmielić, wsypać do czystego słoika i zalać alkoholem. Miksturę zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po 7 dniach napój filtrujemy przy użyciu gazy lub sitka. Oczywiście nie należy jej podawać dzieciom, kobietom w ciąży czy karmiącym piersią, a także osobom, które ze względu na stan zdrowia lub uzależnienia nie mogą pić alkoholu. W czasie infekcji pijemy 1-2 łyżeczki dziennie. W razie bólu mięśni czy reumatyzmu nalewkę można stosować zewnętrznie.

Wersja dla fanów słodkiego smaku – szklankę miodu łączymy z nasionami czarnuszki i dodajemy alkohol.

Czarnuszka – przeciwwskazania:

Warto skonsultować spożywanie czarnuszki w przypadku ciąży i karmienia piersią, cukrzycy, chorób autoimmunologicznych, jak np. stwardnienie rozsiane, przyjmowania leków moczopędnych i przeciwnadciśnieniowych, zaburzeń krzepnięcia krwi, planowanych zabiegów chirurgicznych, nadciśnienia czy uczulenia na czarnuszkę.

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. luty 2024 15:50