Nie każdy lubi czarnuszkę – jej smak, nieco gorzkawy nie ma wielu zwolenników. Jednak po zapoznaniu się z jej wspaniałymi cechami, wiele osób włączy ją do swojej diety. Ważne, aby czarnuszkę spożywać regularnie, a nie tylko od czasu do czasu. Systematyczność ma wielkie znaczenie, bo pomaga osiągnąć upragnione cele, zwłaszcza w przypadku zdrowego odżywiania.
Czarnuszka – na co pomaga?
Czarny kminek reguluje pracę wielu narządów i pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka:
- stanowi wsparcie dla układu odpornościowego,
- reguluje procesy metaboliczne,
- przyspiesza spalanie tłuszczu,
- pomaga w lepszym trawieniu,
- ułatwia odchudzanie,
- łagodzi objawy alergii,
- wspomaga organizm w walce z infekcjami,
- ułatwia usunięcie zalegającej wydzieliny z górnych dróg oddechowych,
- wspiera funkcjonowanie wątroby.
To dlatego czarnuszka jest zalecana w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca, czy problemów z tarczycą. Ponadto, czarnuszka ma wybitne właściwości przeciwzapalne, antyrakowe oraz przeciwgrzybiczne i znalazła swoje zastosowanie także w kosmetologii. Pomaga w leczeniu depresji.
Czarnuszka – jak ją spożywać?
Sposobów jest wiele. Dodajemy ją do kanapek, sałatek, mięs, surówek. Można upiec chleb z jej ziarenkami. W przypadku braku przeciwwskazań zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie. Można ją konsumować w postaci ziaren, oleju lub w wersji mielonej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dosypać ją do naleśników!
Napar z czarnuszki
Aby przygotować ciepły i odżywczy napój z czarnuszki, wystarczy jedną łyżeczkę ziarenek zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 10 minut. Następnie napar odcedzamy. Można dodać do niego miód.
Nalewka z czarnuszki: przepis
Czarnuszka jest źródłem m.in. flawonoidów, saponin, tymochinonu, witamin A, E, F, B1, B3, B6; wapnia, cynku, potasu czy żelaza. Przepis za mamadu.pl:
Składniki:
- 1 szklanka nasion czarnuszki,
- 1/2 l alkoholu 40 proc.
Przygotowanie:
Nasiona należy zmielić, wsypać do czystego słoika i zalać alkoholem. Miksturę zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po 7 dniach napój filtrujemy przy użyciu gazy lub sitka. Oczywiście nie należy jej podawać dzieciom, kobietom w ciąży czy karmiącym piersią, a także osobom, które ze względu na stan zdrowia lub uzależnienia nie mogą pić alkoholu. W czasie infekcji pijemy 1-2 łyżeczki dziennie. W razie bólu mięśni czy reumatyzmu nalewkę można stosować zewnętrznie.
Wersja dla fanów słodkiego smaku – szklankę miodu łączymy z nasionami czarnuszki i dodajemy alkohol.
Czarnuszka – przeciwwskazania:
Warto skonsultować spożywanie czarnuszki w przypadku ciąży i karmienia piersią, cukrzycy, chorób autoimmunologicznych, jak np. stwardnienie rozsiane, przyjmowania leków moczopędnych i przeciwnadciśnieniowych, zaburzeń krzepnięcia krwi, planowanych zabiegów chirurgicznych, nadciśnienia czy uczulenia na czarnuszkę.
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements