Osteoporoza na początku nie daje żadnych objawów, ale w tym czasie niszczy cały układ kostny człowieka. Nie bez przyczyny nazywana jest „cichym złodziejem kości”. To przez nią pojawiają się częste złamania, które prowadzą do trwałych ubytków zdrowia, a nawet utraty życia.
Sposoby na złagodzenie symptomów osteoporozy
To choroba zmieniająca gęstość mineralną kości – powoduje, że zaczynają one przypominać gąbkę! Złamania osteoporotyczne w odcinku kręgosłupa, kości udowej, przedramienia – to sygnał, że osteoporoza opanowała już kościec.
Objawy osteoporozy:
- częste złamania podczas lekkich wypadków,
- obniżenie wzrostu,
- ból brzucha,
- bóle kręgosłupa w odcinku piersiowym i lędźwiowym,
- ból głowy i karku,
- ból w czasie kaszlu.
Grupa ryzyka zachowania na osteoporozę
Wśród osób chorujących i tych najbardziej podatnych na tę chorobę wyróżniamy: osoby starsze, kobiety po menopauzie, osoby z problemami hormonalnymi i zażywające duże dawki sterydów.
Profilaktyka osteoporozy
O zdrowie kości można dbać na własną rękę. Warunkiem jest konsekwencja i działanie wielotorowe. W wielu przypadkach możemy mieć wpływ na to, czy dotknie nas ta przerażająca choroba. Ważna jest dieta i ruch, pomaga suplementacja. Kości kształtowane są do 30. roku życia. Po tym czasie wymagają szczególnej troski. A jakie są przyczyny osteoporozy? Zazwyczaj niedobór wapnia oraz witaminy D w diecie, brak ruchu, niezdrowe odżywianie, siedzący tryb życia.
Osteoporoza – dieta
Za mocne kości odpowiedzialna jest najbardziej witamina D i wapń. Oba elementy warunkują swoje wchłanianie. Gdzie je znajdziemy? Ich źródłem jest nabiał: sery, jogurty, kefiry, twarogi oraz jajka. Na talerzu nie morze zabraknąć także pieczywa razowego i wieloziarnistego, orzechów, migdałów, czy sezamu, fasoli, grochu. Istotne jest regularne spożycie ryb morskich, które są źródłem kwasów omega-3 (np. sardynki, szprotki, łosoś, halibut). Warto zadbać o witaminy i antyoksydanty z warzyw i owoców. Niech będzie kolorowo!
Osteoporoza – czego unikać?
Kościom nie służy ani konserwowane, ani tłuste mięso. Należy także ograniczyć picie herbaty i kawy – wypłukują wapń z organizmu. Szkodliwe są produkty, które ograniczają wchłanianie wapnia, zawierające szczawiany, czyli szczaw, botwinka, szpinak, rabarbar, buraki. Co jeszcze? Parówki, smalec, tłuste wędliny, boczek. Negatywny wpływ na kości mają także używki: palenie papierosów i picie alkoholu.
Ruch a osteoporoza
Ważną częścią profilaktyki osteoporozy jest ruch. Coraz więcej dzieci i dorosłych przesiaduje wiele godzin przed komputerem, co niestety źle wpływa na kościec. A tymczasem aktywność fizyczna powinna towarzyszyć nam od najmłodszych lat. Dzięki niej wzmacniamy mięśnie, które odpowiedziane są za stabilną postawę, co minimalizuje ryzyko złamań. Sport należy dopasować do wieku i preferencji. Ważne, aby był regularny, np. nordic walking, joga, spacery, rozciąganie, fitness – warto pamiętać, aby podczas wykonywania ćwiczeń, nie narażać kości na urazy.
Jak zbadać gęstość kości?
Sprawdzenie stanu kośćca odbywa się poprzez bezbolesne badania densytometryczne przy użyciu aparatu rentgenowskiego. Ponadto: RTG kręgosłupa i kości, badania krwi i oznaczenie poziomu wapnia oraz witaminy D. Zagrożeniem jest zafałszowanie wyników, jeśli chodzi o wapń – jego niski poziom może nie być wykrywalny, ponieważ organizm pobiera go z kości.
Angelika Drygas
Fot. Envato elements
Źródło:pacjent.gov.pl, zdrowie.pap.pl