Rzodkiewka bywa niedoceniana. Stanowi jednak dodatek do wielu dań i przekąsek. Wzbogaci wiosenną sałatkę, twarożek czy kanapkę z jajkiem i sałatą. Można ją spotkać w wielu częściach świata. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni. Rzodkiewka ma jeszcze jedną ważną zaletę – stanowi pokarm dla pszczół – to roślina miododajna!
Walory rzodkiewki
Rzodkiewka ma mało kalorii – w stu gramach zaledwie 16. Zawiera sporo niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zjadamy nie tylko czerwone główki, ale także liście ze względu na fosfor, żelazo, wapń oraz antyoksydanty i kiełki rzodkiewki, ponieważ mają dużo witaminy C i żelaza.
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
Ponieważ zawiera witaminy z grupy B: B3, B6 i B12, które regulują przemianę materii, wahania nastrojów, kondycję włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego jest źródłem witaminy A chroniącej przed wolnymi rodnikami, które z kolei wpływają na szybsze starzenie. W rzodkiewce mamy także sporo błonnika – jego spożywanie chroni przed zaparciami. Błonnik pobudza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn.
Rzodkiewka dobra na wszystko?
To warzywo o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Znajdziemy w nim cenne minerały: żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor, dlatego rzodkiewka:
- wspomaga trawienie,
- działa bakteriostatycznie i grzybobójczo,
- wzmacnia układ immunologiczny,
- chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- przyspiesza gojenie się ran,
- łagodzi podrażnienia skóry.
Maseczka do twarzy z liści rzodkiewki – przepis za zeberka.pl
Liście należy opłukać i zmiksować blenderem. Następnie dodać dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego i kilka kropel olejku z awokado. Mieszamy miksturę i nakładamy na czystą skórę twarzy. Po kwadransie zmywamy letnią wodą.
Rzodkiewka – przeciwskazania
Nie jest polecana osobom:
- borykającym się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- w czasie zapalenia wątroby,
- przy ciężkich chorobach serca i nerek.,
- poniżej trzeciego roku życia.
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements