StoryEditorSamo zdrowie

Rzodkiewka dobra na wszystko? Dlaczego warto ją jeść?

24.05.2023., 14:00h
To niepozorne warzywo jest zwiastunem wiosny. Chrupiemy ją wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek. Można z powodzeniem uprawiać ją w ogródku. Jest pyszna i pożywna, a jej liście przydadzą się podczas zabiegów kosmetycznych.

Rzodkiewka bywa niedoceniana. Stanowi jednak dodatek do wielu dań i przekąsek. Wzbogaci wiosenną sałatkę, twarożek czy kanapkę z jajkiem i sałatą. Można ją spotkać w wielu częściach świata. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni. Rzodkiewka ma jeszcze jedną ważną zaletę – stanowi pokarm dla pszczół – to roślina miododajna!

Walory rzodkiewki

Rzodkiewka ma mało kalorii – w stu gramach zaledwie 16. Zawiera sporo niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zjadamy nie tylko czerwone główki, ale także liście ze względu na fosfor, żelazo, wapń oraz antyoksydanty i kiełki rzodkiewki, ponieważ mają dużo witaminy C i żelaza.

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Ponieważ zawiera witaminy z grupy B: B3, B6 i B12, które regulują przemianę materii, wahania nastrojów, kondycję włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego jest źródłem witaminy A chroniącej przed wolnymi rodnikami, które z kolei wpływają na szybsze starzenie. W rzodkiewce mamy także sporo błonnika – jego spożywanie chroni przed zaparciami. Błonnik pobudza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn.

image

Rzodkiewka dobra na wszystko

FOTO: Envato Elements

Rzodkiewka dobra na wszystko?

To warzywo o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Znajdziemy w nim cenne minerały: żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor, dlatego rzodkiewka:

  • wspomaga trawienie,
  • działa bakteriostatycznie i grzybobójczo,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi podrażnienia skóry.

Maseczka do twarzy z liści rzodkiewki – przepis za zeberka.pl

Li­ście należy opłukać i zmiksować blen­de­rem. Na­stęp­nie do­dać dwie łyżki gę­ste­go jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go i kilka kropel olejku z awo­ka­do. Mieszamy miksturę i nakładamy na czystą skórę twa­rzy. Po kwadransie zmywamy letnią wodą.

image
Bomba witaminowa

Spożywaj ją regularnie! Wzmacnia organizm i chroni nas przed groźnymi chorobami!

Rzodkiewka – przeciwskazania

Nie jest polecana osobom:

  • borykającym się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • w czasie zapalenia wątroby,
  • przy ciężkich chorobach serca i nerek.,
  • poniżej trzeciego roku życia.

 

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 06:31