Ten niepozorny, bezbarwny płyn zawiera całe mnóstwo niezbędnych dla zdrowia elementów i witamin: C, z grupy B, żelazo, wapń, miedź, fosfor, aminokwasy, naturalne przeciwutleniacze.
Sok z brzozy – korzyści ze spożywania
Picie soku z brzozy pomaga w zachowaniu dobrego zdrowia i zapobieganiu nieprzyjemnym schorzeniom.
Jego właściwości:
- działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, to naturalny sposób na infekcje i ból, nawet ten reumatyczny,
- wzmacnianie odporności — wspomaga układ odpornościowy, przygotowując go na walkę z drobnoustrojami, co nabiera na znaczeniu wczesną wiosną, gdy wzrasta ilość zachorowań na grypę,
- odtruwa organizm, ma działanie moczopędne,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- poprawia kondycję skóry i włosów, przyspiesza gojenie ran,
- niweluje nieprzyjemne objawy schorzeń układu pokarmowego,
- zapobiega zakrzepicy,
- przeciwdziała anemii,
- przyspiesza przemianę materii, wspomagając przy tym odchudzanie.
Sok z brzozy (inaczej oskoła lub bzowina) przeznaczony jest do picia, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby go wcierać we włosy lub skórę, aby przemywać nim rany, także miejsca dotknięte bólem reumatycznym.
Sok z brzozy – kiedy zbierać i z jakiego drzewa?
Sok z brzozy zyskuje na popularności. Wiąże się to z modą na zdrowe i racjonalne odżywianie się. Oskołę zbieramy wczesną wiosną, najlepiej na przełomie marca i kwietnia, aby zdążyć przed pojawieniem się pąków. To najlepszy moment – właśnie wtedy brzozy wydzielają drogocenny sok z pobranej wody z ziemi. Proces ten trwa aż do pojawienia się liści. Najpopularniejszy gatunek, idealny do pozyskiwania soku to brzoza brodawkowata z białą, łuszczącą się korą lub brzoza omszona. Ważne, aby pień nie był zbyt cienki. Drzewo powinno być dojrzałe, około 30-letnie, a średnica pnia nie mniejsza niż 20 cm. Warto wybierać także miejsca oddalone od ulicy, aby nie narażać się na wchłanianie niebezpiecznych dla zdrowia metali ciężkich.
W jaki sposób można samodzielnie pozyskać sok z brzozy?
Najmniej inwazyjną metodą jest zbieranie soku z odciętych gałązek brzozy, następnie poprzez nacięcie kory lub przez nawiercenie pnia drzewa (najbardziej inwazyjna technika).
Sok z gałązek brzozy
To metoda najprostsza, idealna do zebrania soku na użytek domowników. Wystarczy odciąć sekatorem kawałek gałęzi i zawiesić na niej butelkę. Unieruchamiamy ją za pomocą sznurka, zabezpieczamy przed deszczem przy użyciu woreczka.
Sok z pnia brzozy
Należy wywiercić w pniu drzewa otwór na głębokość 1-3 cm. W otworze mocujemy rurkę lub drewniany lejek. Drugi koniec rurki umieszczamy w garnku lub plastikowej butelce, do którego będzie skapywać sok z brzozy. Ta metoda pozwala na szybkie pozyskanie soku w dużych ilościach. Średnica otworu powinna być dopasowana do rurki. Po skończeniu tego procesu, należy zatkać otwór, aby sok dalej nie skapywał na ziemię.
Nacięcie kory brzozy
Na wysokości około 100 cm od strony południowej uderzamy siekierką, aby dostać się do pnia. Podstawiamy odpowiednio duże naczynie na sok. Wady tej metody? Można pozyskiwać sok w dni bez deszczu i trzeba zabezpieczyć pojemnik, aby nie wpadały doń owady czy inne elementy niesione z wiatrem.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Świeży soczek zebrany z drzewa można pić przez około 3-4 dni. Należy go przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej butelce. Można go również zamrozić, umieszczając w pojemniczkach na kostki lodu.
Sok z brzozy: dawkowanie
Sok z brzozy można stosować trzy-cztery razy dziennie w mniejszych ilościach, tak aby na dobę nie przekroczyć dawki 150 ml, przez okres 2-3 tygodni. Przeciwwskazaniami do spożywania soku z brzozy jest m.in. uczulenie na pyłek brzozy, niedrożność dróg moczowych, obrzęki związane ze schorzeniami serca i nerek. Bzowina może wywoływać zwiększenie energii, zatem warto w tym czasie ograniczyć spożycie kawy.
Angelika Drygas
Fot. envato elements
Źródło: miodowewzgorze.pl