Pigwa pospolita to niewielkie drzewko lub krzew, który wywodzi się z Azji. Rośnie na terenie Europy. Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka lub gruszki. Dojrzewają w październiku, po zerwaniu powinny być przechowywane aż zmienią swój kolor z zielonego na żółty. Nie są zbyt smaczne – kwaśne i cierpkie, dlatego zwykle przeznacza się te owoce na różnego rodzaju przetwory, np. do przygotowania smakowitych dżemów, nalewek i soku.
Sok z pigwy – kiedy stosować?
- Sok z pigwy jest źródłem cennych przeciwutleniaczy chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem, spowodowanym przez wolne rodniki, których nadmiar może powodować, m.in. miażdżycę czy cukrzycę typu 2.
- Sok z pigwy zawiera również spore ilości pektyn, które dzięki swoim właściwościom żelującym wspomagają usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.
- W okresie jesienno-zimowym, kiedy wszyscy jesteśmy narażeni na przeziębienia, grypę i inne infekcje sok z pigwy może okazać się skutecznym wsparciem w walce z wirusami i bakteriami, wspomagając procesy uodparniania.
- Sok z pigwy ma właściwości przeciwbakteryjne i może być pomocy w leczeniu suchego kaszlu.
Jego działanie lecznicze trudno przecenić! Wystarczy dodać go do herbaty, a tym samym pomoże zapobiec chorobie i na pewno wzmocni system immunologiczny. Przygotowywanie soku doskonale wpisuje się w trend powrotu do starych naturalnych babcinych metod leczniczych wykorzystujących to, co oferuje nam natura.
Na co pomaga sok z pigwy?
Sok z pigwy zazwyczaj spożywany jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga wzmocnić odporność. Ma pozytywne działanie na układ immunologiczny. Sok z pigwy jest wskazany przy niestrawności i zwolnionym metabolizmie. Pigwa zawiera kwasy organiczne, które poprawiają pracę układu trawiennego oraz zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza. W miąższu znajdują się garbniki, które mają działanie ściągające (dobre podczas biegunek).
Natomiast zawarte w soku flawonoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz detoksykujące.
Naturalny sok z pigwy – przygotowanie
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy (4-5 sztuk),
- 1,5 kg cukru lub 750 g stewii,
- słoik o pojemności 1,5l.
Pigwę trzeba dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie obieramy, ponieważ w skórce znajduje się największa ilość związków eterycznych, które nadadzą aromat. Po usunięciu pestek pigwę należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Do umytego słoika naprzemiennie wkładamy pigwę, zasypując ją cukrem lub stewią. Słoik należy przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 4 dni, pamiętając o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Zasypanej cukrem pigwy nie powinno się trzymać dłużej, ponieważ sok może zacząć fermentować. Jeśli sok ma przetrwać całą zimę, należy go zapasteryzować.
Bomba witaminowa
Sok z pigwy zawiera cały bukiet witamin: C, która ma silne działanie przeciwutleniające, z grupy B – są odpowiedzialne za prawidłową pracę systemu nerwowego, a także pektyny korzystnie wpływające na metabolizm, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź.
Angelika Drygas
Źródło: stronazdrowia.pl
Fot envato elements