19 sierpnia w sobotę w Bogdańczowicach (gmina Kluczbork) na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się etap wojewódzki konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich "Bitwa Regionów". 6 KGW z województwa opolskiego zaprezentowało swoje regionalne dania będące świadectwem polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Bitwa Regionów 2022
Województwo opolskie ma bardzo bogate tradycje kulinarne. Nic dziwnego, że w ubiegłej edycji Bitwy Regionów to właśnie KGW z województwa opolskiego wygrało całą edycję konkursu. Przypomnijmy, że koło z Zimnej Wódki wygrało etap ogólnopolski, pokonując pozostałe województwa.
Bitwa Regionów 2023 – kto stanął na podium?
Jury brało pod uwagę oczywiście smak, estetykę podania i walory związane z regionem. Przecież głównym tematem konkursu są regionalne potrawy. Warunkiem koniecznym jest zastosowanie przynajmniej jednego produktu związanego danym obszarem Polski. Danie ma wywodzić się z tradycji i wiejskich zwyczajów.
- I miejsce KGW z Miechowej – przekładaniec miechowski w formie torciku, z pęczakiem, kapustą kiszoną, kaszanką;
- II KGW z Bogdanowic – pierogi wielkanocne z farszem z białej kiełbasy na chrzanowej pierzynce okraszone skwareczkami;
- I miejsce KGW ze Strzelec – rolowany pstrąg tęczowy na bursztynowym sosie z zapiekanym ziemniakiem;
Bitwa Regionów 2023 – nagrody
Zwycięskie koło otrzymało 5 tys. zł., za drugie miejsce KGW z Bogdanowic – 3,5 tys. zł, a za trzecie – 2 tys. zł. W październiku KGW z Miechowej będą reprezentować województwo opolskie w finale. Nagrodą główną jest 25 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze. Koła mogą też liczyć na pokrycie kosztów uczestnictwa w konkursie.
Bitwa Regionów w Polsce
Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. Opolski Oddział Regionalny ARiMR/Facebook