To już 8. edycja tego popularnego konkursu kulinarnego. Tym razem rywalizowało aż dwadzieścia Kół Gospodyń Wiejskich. W sobotę 9 września w Okszowie, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, w półfinale kulinarnej Bitwy Regionów zaprezentowano nietuzinkowe dania ściśle związane z zamieszkanym regionem Polski.
Bitwa Regionów 2023 – kto zwyciężył?
Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania i zastosowanie przynajmniej jednego produktu związanego z regionem, który reprezentuje KGW.
- I miejsce – KGW „Drużyna sprzed Olszyny” w Kudrach za danie: udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym;
- II miejsce – KGW „Janowiczanki” w Janowicach za zawijasa lubelskiego,
- III miejsce – KGW „Kępianki” w Kępie Gosteckiej za szczupaka po kępsku.
Przyznano również wyróżnienia dla:
- KGW w Łopienniku Dolnym Kolonii – za fusier z sosem mięsnym oraz pesto z łobody,
- KGW w Bełżcu – za pierogi z kaczką z sosem wiśniowo-żurawinowym,
- KGW w Sobiborze – za dary sobiborskich lasów.
Bitwa Regionów 2023 – nagrody
W tegorocznym konkursie udział wzięło ponad 3,5 tys. Kół Gospodyń Wiejskich, a jedynie szesnaście zakwalifikuje się do krajowego etapu. Na II etapie zwycięskie koło otrzyma 5 tys. zł., za drugie miejsce – 3,5 tys. zł, a za trzecie – 2 tys. zł. Nagrodą główną jest 25 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze. Koła mogą też liczyć na pokrycie kosztów uczestnictwa w konkursie.
Bitwa Regionów w Polsce
Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Celem konkursu jest promowanie polskiej kuchni regionalnej i produktów lokalnych. Bitwa Regionów wspiera działalność KGW w całej Polsce oraz aktywizuje społeczności wiejskie.
Angelika Drygas
Fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach ‘Drużyna Sprzed Olszyny‘/Facebook