StoryEditorBitwa Regionów 2024

Bitwa Regionów 2024 – jakie KGW zwyciężyło w woj. warmińsko-mazurskim?

10.09.2024., 10:15h

W sierpniu i we wrześniu panie z kół gospodyń wiejskich mają ręce pełne roboty! Trwają etapy wojewódzkie konkursu kulinarnego Bitwa Regionów. Jakie koło okazało się najlepsze w warmińsko-mazurskim?

Spis treści:

7 września 2024 roku podczas agroWARMY 2024 w Gryźlinach ( XXX Jesienne Targi Rolnicze i Warmińsko-Mazurska Wystawa Zwierząt Hodowlanych) odbył się finał etapu wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów. Event został zorganizowany przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie. Organizatorem konkursu natomiast jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Bitwa Regionów 2024

Gospodynie z regionu Warmii i Mazur przygotowały dania charakterystyczne dla tej części Polski. Na tym właśnie polegało zadanie konkursowe – wykonanie potrawy z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego wytwarzanego tradycyjnymi metodami.

Bitwa Regionów 2024 – jury

W szranki stanęło osiem pysznych potraw przyrządzonych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur. 

W skład Komisji Konkursowej weszli: Dariusz Struciński – Przewodniczący jury, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Driusz Baryga – szef kuchni, organizator warsztatów kulinarnych, dr inż. Jadwiga Glica – Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, ekspert kulinarny, Maria Szatnik – przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Zobacz także: Rusza „Bitwa Regionów” 2024. KGW szykujcie się!

Bitwa Regionów 2024 – wyniki konkursu

Oto laureaci:

  • I miejsce zdobyło KGW z Durąga za potrawę „Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną”,
  • II miejsce dla KGW Wronka za „Mazurską zupę rybną z szyjkami rakowymi i kawiorem ze szczupaka, podaną na chruściku smażonym w tłuszczu z dodatkiem smalcu z wędzonej słoniny”,
  • III miejsce zajęło KGW Merynos z Olbrachtówka za potrawę „Farszynki mazurskie”.
image
Bitwa Regionów 2024
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook

Zwycięskie koło będzie reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w Finale Ogólnopolskim 22 września w Gnieźnie. Nagrody wręczyli: Maria Szatanik (przedstawiciel MRiRW), Iwona Maria Królik-Plaskota (Dyrektor KRUS OR w Olsztynie), Paweł Siemiński i Łukasz Bartkowski (Zastępcy Dyrektora ARiMR OR w Olsztynie), Romuald Tański (Prezes W-MIR) oraz Marek Zadernowski (Zastępca Dyrektora KOWR OT w Olsztynie).

Bitwa Regionów 2024 – nagrody

Pula nagród wynosi ponad 65 tys. zł. Dodatkowo laureat I miejsca w finale wygrywa wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.

Etap I:

  • I miejsce  – nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł brutto,
  • II miejsce – nagroda pieniężna o wartości 1 500 zł brutto,
  • III miejsce – nagroda pieniężna o wartości 1 000 zł brutto;

Etap II:

  • I miejsce  – nagroda pieniężna o wartości 5 000 zł brutto,
  • II miejsca  – nagroda pieniężna o wartości 3 500 zł brutto,
  • III miejsca  – nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł brutto;

Etap III:

  • I miejsce  – nagroda pieniężna o wartości 25 000 zł brutto oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
  • II miejsce  – nagroda pieniężna o wartości 15 000 zł brutto,
  • III miejsce  – nagroda pieniężna o wartości 10 000 zł brutto.

image
Konkurs kulinarny

Bitwa Regionów 2024 – jakie KGW stanęły na podium?

Źródło i fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie/Faceook

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 12:51