20 listopada poznaliśmy najlepszą potrawę w województwie małopolskim. Podczas drugiego etapu konkursu „Bitwa Regionów” swoje niezwykłe kulinarne talenty przedstawiły Panie z kół gospodyń wiejskich tego obszaru Polski. Było pysznie i inspirująco.
Bitwa Regionów w województwie małopolskim
Półfinału konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w województwie małopolskim obfitował w wiele ciekawych zdarzeń. Oprócz smakowitych dań, można było podziwiać rękodzieło, a także posłuchać muzyki związanej z tym regionem. W rywalizacji udział wzięło 16 małopolskich Kół Gospodyń Wiejskich. Poziom półfinału był wyrównany, a jury nie miało łatwego zadania.
Po burzliwych naradach wybrano laureatów:
Miejsce I – Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie za potrawę „Knedle ze śliwkami”,
Miejsce II – Koło Gospodyń Wiejskich w Smoniowicach za potrawę „Kokota drobiowa z musem jabłkowo-żurawinowym i smażoną kaszą gryczaną”,
Miejsce III – Koło Gospodyń Wiejskich Tymbark za potrawę „Tymbarskie gołąbki z ziemniakami pod leśną pierzynką”,
Wyróżnienie – Koło Gospodyń W Skawie za potrawę „Opalany bób w towarzystwie pieczonego buraczka na moskolu, otulony bordowym szalem i okraszony sosem bryndzowym”.
Gościem konkursu „Bitwa Regionów” był Senator RP Andrzej Pająk. Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie reprezentowali: Janina Burzyńska Dyrektor OT KOWR w Krakowie, która uczestniczyła w pracach Komisji Konkursowej oraz Mirosław Boruta Krakowski Zastępca Dyrektora OT KOWR w Krakowie, który uczestniczył w panelu dyskusyjnym.
Idea Bitwy Regionów
Przypominamy, że celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ale nie tylko. Dzięki konkursowi poznajemy lokalne produkty rolne, metody ich produkcji. Bitwa Regionów wspiera także działania kół gospodyń wiejskich i ma znaczny udział w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Oprac. Angelika Dygas
Źródło: KOWR
Fot. Facebook/KOWR