StoryEditorKGW w Polsce

Bitwy regionów 2022. Jakie danie zwyciężyło w województwie śląskim?

26.11.2022., 14:00h

Ideą Bitwy Regionów jest promowanie regionalnych specjałów kulinarnych. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich na drugim etapie konkursu zachwyciły swoimi smakowitymi propozycjami. Jury nie miało łatwego zadania!

W dniu 13 listopada, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego w Nakle Śląskim, odbył się II etap VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Honorowym patronatem wydarzenie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

image
FOTO: Kowr

Bitwa Regionów dla województwa śląskiego

Jednym z najważniejszych punktów programu była degustacja potraw przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich. W Bitwie uczestniczyło 9 Zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentowały autorskie potrawy regionalne.

Komisja Konkursowa wyłoniła zwycięzców:

  • I miejsce – KGW w Woli Libertowskiej  – Potrawa z Woli Libertowskiej,
  • II miejsce – KGW Mysłowianki w Mysłowie – Golonka Mysłowskiego Chłopa,
  • III miejsce – KGW w Puszczewie – Goleń wołowa z kością, duszona w winie z młodą kapustą i szparagami.
image

Bitwa Regionów 2022

FOTO: Kowr

Zwyciężczynie etapu wojewódzkiego wezmą udział w ogólnopolskim finale zaplanowanym na początek grudnia 2022 r. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne: 5000 zł, 3500 zł i 2000 zł.

Po finale konkursu odbył się występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca „Miedarzanie”.

W wydarzeniu wzięli udział między innymi Natalia Latocha, zastępca dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezes Aleksandra Hadzik z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Piotr Dobosz, dyrektor OR KRUS w Częstochowie, przedstawiciele samorządów. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Dyrektorzy Oddziału Terenowego w Częstochowie: Konrad Jarzyński i Teresa Pala.

image
KGW w Polsce

Bitwy regionów 2022. Poznajmy triumfatorki województwa lubuskiego!

Bitwa Regionów 2022

Celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ale nie tylko. Dzięki konkursowi poznajemy lokalne produkty rolne, metody ich produkcji. Bitwa Regionów wspiera także działania kół gospodyń wiejskich i  ma znaczny udział w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

Oprac. Angelika Drygas

Fot. i źródło: KOWR

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 16:20