W dniu 13 listopada, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego w Nakle Śląskim, odbył się II etap VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Honorowym patronatem wydarzenie objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bitwa Regionów dla województwa śląskiego
Jednym z najważniejszych punktów programu była degustacja potraw przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich. W Bitwie uczestniczyło 9 Zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentowały autorskie potrawy regionalne.
Komisja Konkursowa wyłoniła zwycięzców:
- I miejsce – KGW w Woli Libertowskiej – Potrawa z Woli Libertowskiej,
- II miejsce – KGW Mysłowianki w Mysłowie – Golonka Mysłowskiego Chłopa,
- III miejsce – KGW w Puszczewie – Goleń wołowa z kością, duszona w winie z młodą kapustą i szparagami.
Zwyciężczynie etapu wojewódzkiego wezmą udział w ogólnopolskim finale zaplanowanym na początek grudnia 2022 r. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne: 5000 zł, 3500 zł i 2000 zł.
Po finale konkursu odbył się występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca „Miedarzanie”.
W wydarzeniu wzięli udział między innymi Natalia Latocha, zastępca dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezes Aleksandra Hadzik z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Piotr Dobosz, dyrektor OR KRUS w Częstochowie, przedstawiciele samorządów. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Dyrektorzy Oddziału Terenowego w Częstochowie: Konrad Jarzyński i Teresa Pala.
Bitwa Regionów 2022
Celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ale nie tylko. Dzięki konkursowi poznajemy lokalne produkty rolne, metody ich produkcji. Bitwa Regionów wspiera także działania kół gospodyń wiejskich i ma znaczny udział w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. i źródło: KOWR