W sobotę, 19 listopada odbył się finał wojewódzki konkursu Bitwa Regionów. Wzięły w nim udział najlepsze koła gospodyń wiejskich z województwa lubuskiego. W finale wojewódzkim zmierzyło się ze sobą pięć najlepszych kół wiejskich z tego regionu.
Bitwa Regionów 2022
Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy udziale Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego. Konkurs podzielony jest na kilka etapów.
Idea Bitwy Regionów i KGW
Wszystko po to, aby zachwycić jurorów smakiem pysznych potraw charakterystycznych dla danego regionu. W tym roku zwyciężyły gołąbki postne przyrządzone przez KGW Bystra Woda Brzeźnicka. Tryumfatorki będą reprezentować województwo w finale konkursu. Na drugim miejscu uplasowała się kiszka kargowska przygotowana przez KGW Kargowa, na trzeciej pozycji znalazły się racuchy z sosem cynamonowo-jabłkowym upichcone przez KGW Żelechów. Polskie koła gospodyń wiejskich swoimi działaniami wpisują się w rodzimą tradycję wiejską. Działają na rzecz budowania wspólnoty, aktywizują środowiska lokalne, mają wpływ na rozwój polskiej wsi.
Bitwa Regionów w województwie lubuskim
W wydarzeniu wzięła udział, m.in. Elżbieta Rafalska – posłanka do Parlamentu Europejskiego oraz Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak, przedstawiciele instytucji rolnych i samorządowych, Małgorzata Gośniowska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Do rywalizacji przystąpiło 5 Kół Gospodyń Wiejskich, które zostały wyłonione przez komisje konkursowe na etapach powiatowych:
- KGW Żelechów z potrawą: racuchy z sosem jabłkowo-cynamonowym,
- KGW Książ Śląski z potrawą: gołąbki z kaczką i kaszą gryczaną,
- KGW Bystra Woda Brzeźnica z potrawą: gołąbki postne,
- KGW Kargowa z potrawą: kiszka kargowska,
- KGW Kamień Mały z potrawą: fałszywy kurczak, czyli mostek nadziewany.
Komisja konkursowa w składzie: ekspert kulinarny Anna Humieniuk, z-ca Dyrektora KOWR Tomasz Rafalski, przedstawiciel MRiRW Aneta Orlikowska oraz przedstawiciel ARiMR Krzysztof Nowakowski, wyłonili pierwsza trójkę najlepszych dań:
- Pierwsze miejsce – KGW Bystra Woda Brzeźnica
- Drugie miejsce – KGW Kargowa
- Trzecie miejsce – KGW Żelechów
Gratulujemy smacznych pomysłów na polskie dania!
Oprac. Angelika Dygas
Źródło i fot. KOWR