Celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ale nie tylko. Dzięki konkursowi poznajemy lokalne produkty rolne, metody ich produkcji. Bitwa Regionów wspiera także działania kół gospodyń wiejskich i ma znaczny udział w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Bitwa Regionów II etap konkursu
Listopad to czas półfinałów. Polegają one na przygotowaniu i zaprezentowaniu przez wyróżnione KGW potrawy konkursowej. Do finału Konkursu (etap III) zostaną zakwalifikowane dania najwyżej ocenione w drugim etapie przez każdą z 16 Komisji Konkursowych z uwzględnieniem kryteriów oceny określonych w regulaminie.
Kulinarne potrawy w województwie wielkopolskim
Do drugiego etapu przystąpiło 29 wielkopolskich Kół Gospodyń Wiejskich. Zmagania Bitwy Regionów odbyły się w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich. W spotkaniu uczestniczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik, który przekazał uczestniczkom życzenia od wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka, odczytując list do członkiń KGW.
– Wielkopolska to region, który znajduje się w ścisłej czołówce polskiego rolnictwa. Kuchnia tego regionu słynie z gęsiny i pyr z gzikiem. Jednak każdy powiat ma swoje kulinarne perełki, które prezentowane są podczas dzisiejszych kulinarnych zmagań – napisał w liście szef resortu rolnictwa.
– Dzięki wam poznajemy nowe przepisy kulinarne, możemy doświadczyć tego, co jest istotne w tradycji kuchni polskiej, a w tym wypadku kuchni wielkopolskiej – podkreślił sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Podziękował również wszystkim pracującym na rzecz rolnictwa, zarówno tym, którzy działają w strukturach państwowych, jak i pracującym w samorządach różnych szczebli.
– Dziękuję wam za to, że rzetelnie wykonujecie swoje obowiązki, ale dziękuję wam także za to, że rozumiecie polską wieś, a to jest bardzo ważne – podkreślił sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Wyniki drugiego etapu Bitwy Regionów w województwie wielkopolskim
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Barszcz zabielany z szarymi kluchami.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo – Królas w sosie z szagolami i ćwikłą.
III Koło Gospodyń Wiejskich w Słomowie „Słomowianki” – Gęś po wielkopolsku.
Wyróżnienia:
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku – Barszcz na kwaśnicy z suszonymi owocami, suszonymi grzybami i szarymi kluskami;
Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu – Wyluzowana kaczka z Bogatej Krainy w nieformalnym związku z szarą kluską i modrą kapustą;
Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach – Królik w śmietanie podany z szagówkami i zasmażaną kapustą i kompot z owoców;
Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze – „Plyndze z gnykiem”, czyli cichogórskie placki ziemniaczane z gulaszem.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło: www.gov.pl
Foto: MRiRW