12 sierpnia w Chrobrzu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Bolesława Chrobrego miał miejsce etap wojewódzki konkursu kulinarnego Bitwa Regionów 2023. To wspaniała okazja, aby zaprezentować tradycje województwa świętokrzyskiego. W rywalizacji wzięło udział 12 Kół Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu uczestniczyła Aleksandra Konecka – Dyrektor Departamentu Rozwoju Rynku, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Jacek Toś – Dyrektor w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach.
Bitwa Regionów 2023 – zwycięskie koła
- I miejsce – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku z męcybułami,
- II – KGW Czerwona Malina w Kiełczynie z gołąbkami z kaszą i ziemniakami w sosie grzybowym,
- III – KGW w Milczanach z filetem z kaczki z sandomierskimi jabłkami.
Konkurs Bitwa Regionów
Projekt promuje tradycyjną kuchnię regionalną. Dzięki zmaganiom poznajemy stare przepisy lokalne. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie potrawy charakterystycznej dla danego obszaru Polski. KGW są zobligowane do wykorzystania co najmniej jednego produktu regionalnego. Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Konkurs Bitwa Regionów – idea
Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa lokalnych tradycji kulinarnych, wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, a także aktywizacja wspólnot na obszarach wiejskich.
Nagrody w Bitwie Regionów
W 2023 roku pula nagród wynosi ponad 65 tys. zł. Organizatorzy przewidują również nagrodę dodatkową dla laureata I miejsca w finale – wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. kupujswiadomie.gov.pl/Facebook