StoryEditorBitwa Regionów

Jakie Koło Gospodyń Wiejskich wygrało w pierwszym etapie Bitwy Regionów?

15.07.2024., 14:00h
Bitwa Regionów rozgrywa się na poziomie pierwszego etapu. Coraz więcej kół przechodzi na kolejny poziom rywalizacji. Konkurs odbywa się najczęściej w letnie weekendy. Jakie dania triumfowały?

Spis treści:

Bitwa Regionów 2024

Bitwa Regionów - etapy

Bitwa Regionów - cel

Bitwa Regionów to konkurs kulinarny. Zadaniem jest przyrządzenie potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów) charakterystycznego dla regionu, z którego pochodzi dane KGW lub stowarzyszenie. Użyte do wykonania dania artykuły spożywcze muszą być związane z danym obszarem geograficznym, powinny być także wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Bitwa Regionów 2024

Obecnie trwają eliminacje do drugiego etapu. W całej Polsce odbywają się imprezy pod znakiem gotowania gospodyń z kół wiejskich, które specjalizują się w daniach lokalnych.

13 lipca odbyła się „Bitwa Regionów” w Stawigudzie przy okazji XXX Jubileuszowej edycji Festynu Gminnego Stawigudiada.

W Komisji Konkursowej zasiadł uznany kucharz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, dr inż. Jadwiga Glica – Adiunkt Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, ekspertka kulinarna, Patryk Wiśniewski – szef kuchni restauracji. Jury przyznało następujące nagrody:

I miejsce – KGW w Durągu za Dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany,

II miejsce – KGW „Złoty Kłos” w Szyldaku za potrawę Kaczka w purpurze,

III miejsce – KGW w Bartołtach Wielkich za Warmińską zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty.

image
„Bitwa Regionów” w Stawigudzie
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook
image
„Bitwa Regionów” w Stawigudzie
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook
image
„Bitwa Regionów” w Stawigudzie
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook
image
„Bitwa Regionów” w Stawigudzie
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook
image
„Bitwa Regionów” w Stawigudzie
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Olsztynie/facebook

Fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie/Facebook

Rywalizacja odbyła się także na rynku w Kluczborku:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Nasale za Nasalską dziczyznę w sosie własnym z kaszą i kiszoną kapustą zasmażaną z kminkiem popijana maślanką lub nasalską lemoniadą,

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za Roladki z mięsa mielonego z młodymi ziemniaczkami i buraczkami,

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Jaryszów za potrawę: Pieczony królik na puré​e marchewkowo-dyniowym.

Kolejna odsłona etapu powiatowego Bitwy Regionów odbędzie się 26 lipca w Oleśnie.

image
Bitwa Regionów w Kluczborku
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Opolu/facebook
image
Bitwa Regionów w Kluczborku
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Opolu/facebook
image
Bitwa Regionów w Kluczborku
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Opolu/facebook
image
Bitwa Regionów w Kluczborku
FOTO: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy W Opolu/facebook

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu

Natomiast pierwszy etap Bitwy Regionów w Zawadach miał miejsce podczas Święta Folkloru Kurpiowskiego. W rywalizacji wzięło udział 15 KGW z powiatów ostrołęckiego i ostrowskiego. W jury zasiedli: Anna Szpura, Henryk Toryfter, Justyna Zembrowska i Magdalena Rutkowska.

Oto wyniki rywalizacji:

I miejsce dla KGW ŁAWY za „Dziką kurkę”,

II miejsce KGW Troszynianki – danie „Na językach”,

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Wąsewa za Kapustę kiszoną z żeberkami zasypywanymi kaszą, podana z ziemniakami,

Drugi etap odbędzie się 25 sierpnia w Sokołowie Podlaskim.

image
KGW "Troszynianki"
FOTO: Kgw "troszynianki"/facebook
image
Kgw Ławy
FOTO: Kgw Ławy
image
Koło Gospodyń Wiejskich Z Wąsewa
FOTO: Koło Gospodyń Wiejskich Z Wąsewa

fot. KGW ŁAWY/Facebook, Koło Gospodyń Wiejskich z Wąsewa/Facebook, KGW "Troszynianki"/Facebook

Bitwa Regionów – etapy

Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu przechodzą KGW znajdujące się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W wydarzeniu może wziąć udział maksymalnie 20 KGW. KGW, które zajmą pierwsze miejsce wezmą udział w półfinałach wojewódzkich. Następnie 16 kół, po jednym z każdego województwa, które zdobędą pierwsze miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikuje się do finału ogólnopolskiego, czyli do najważniejszej rozgrywki kulinarnej. Pula nagród w tym roku wynosi ponad 65 tys. zł. Ponadto laureat I miejsca wygrywa wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE. 

Zobacz także: Idą zmiany w finansowaniu Kół Gospodyń Wiejskich

Bitwa Regionów – cel

Konkurs ma za zadanie promowanie regionalnych potraw, ale nie tylko. Organizatorzy stawiają na rozpropagowanie działalności Kół Gospodyń Wiejskich (KGW), a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, prowadzenie i wsparcie działań promocyjnych, edukacyjnych i kulturalnych produktów rolnych i żywnościowych oraz informowanie o metodach ich produkcji. W tym kontekście ważna jest także integracja lokalnych społeczności. Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 13:05