16 września 2023 roku na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Hańczowej miał miejsce etap wojewódzki konkursu kulinarnego Bitwa Regionów 2023. Aż 16 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa małopolskiego przygotowało smakowite potrawy regionalne, reprezentując swoje powiaty. Zadaniem konkursowym było przyrządzenie tradycyjnego dania i zastosowanie przynajmniej jednego produktu związanego z miejscem zamieszkania. Przypominamy, że celem Bitwy Regionów jest promowanie polskiej kuchni regionalnej i produktów lokalnych. Bitwa Regionów wspiera działalność KGW w całej Polsce oraz aktywizuje społeczności wiejskie.
Bitwa Regionów 2023 – wyniki
Rywalizacja kulinarna przebiegła na bardzo wysokim poziomie. Emocji było co niemiara, a i apetyty dopisywały. Poziom konkursu był niezwykle wyrównany, dlatego komisja konkursowa miała trudne zadanie.
Oto laureaci w województwie małopolskim:
- I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary za potrawę: Ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku;
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kalina w Łękawce za danie: Mordonie z omastą;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniowej za Wiśniowską gęsinę od św. Marcina.
Jury przyznało wyróżnienie dla:
Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej za potrawę: Wyzdajany pstrąg z bukowiańskiego potoka.
Bitwa Regionów w Małopolsce
Oddział Terenowy KOWR-u reprezentowała pani Dyrektor Danuta Szopa. Na wydarzeniu obecny był także: m. in. pan prof. Ryszard Terlecki – Wicemarszałek Sejmu, pani Barbara Bartuś – Poseł na Sejm RP, pani Aleksandra Hadzik – Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Bitwa Regionów w Polsce
Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło i fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie/Facebook