Święta Bożego Narodzenia to wdzięczny temat konkursowy. Nic dziwnego, że w czasie przedświątecznym pojawia się sporo okazji do rywalizowania i pochwalenia się swoimi umiejętnościami. Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza do wzięcia udziału w „Konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę wigilijną”.
Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną
W rywalizacji mogą wziąć udział koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia działające na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”.
Przeczytaj także: Poznaj 3 sposoby na lukier do pierników!
Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną – ważne daty
Zgłaszać się można w terminie od 2 do 31 grudnia 2024 roku. Wyniki rywalizacji poznamy już 10 stycznia 2025 roku, pojawią się na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Każdy z uczestników otrzyma pamiątkowy dyplom, natomiast zwycięzca nagrodę w postaci praktycznego zestawu pierwszej pomocy. – Nadesłane materiały zostaną po rozstrzygnięciu konkursu zamieszczone na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz w mediach społecznościowych i posłużą do promocji wielkopolskich tradycji kulinarnych – czytamy na stronie wir.org.pl.
Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną – jak się zgłosić?
Zgłoszenia można przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail biura powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej zgodnie z właściwością miejscową danego Koła Gospodyń Wiejskich lub Stowarzyszenia, do 31.12.2024 roku do godziny 15:00.
Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną – idea
Celem konkursu jest pokazanie bogatych tradycji kulinarnych Wielkopolski, popularyzacja tradycyjnych potraw przyrządzonych z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych, a także aktywizacja mieszkańców Wielkopolski. Organizatorzy wierzą, że dzięki konkursowi powstaną więzi wewnątrz społeczności lokalnych, a poprzez wymianę przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu, zostaną oni ubogaceni w nowe inspirujące idee.
Konkurs na najlepszą potrawę wigilijną – co należy zrobić?
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie potrawy związanej z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia. Danie powinno być tradycyjne, związane z regionem, a w czasie przygotowania uczestnicy muszą korzystać z lokalnych produktów. KGW i stowarzyszenia biorące udział w konkursie są zobowiązani do przygotowania dokumentacji z wykonywania danej potrawy, przepisu wraz z opisem uzasadniającym jej związek z tradycją i regionem oraz wyszczególnieniem produktów, które zostały użyte podczas gotowania. Uczestnicy powinni przesłać także zdjęcia dania ukazujące poszczególne etapy jego wykonania (maksymalnie 5 zdjęć w formacie jpg).
Źródło: wir.org.pl
fot. envato elements