StoryEditorNiezwykli ludzie

Natalia i Marek rzucili korporację i miasto. Zajęli się wypasem owiec na Mazurach

10.08.2022., 19:21h

Natalia Wierzchoń i Marek Konopka swoje marzenia przekształcili w rzeczywistość. Osiedlili się na malowniczym terenie Mazur, gdzie założyli hodowlę owiec i wyrabiają naturalne sery. Brzmi jak bajka? Być może. Na szczęście to piękny przykład tego, jak warto w życiu kierować się swoimi marzeniami.

Korporacja i aglomeracja to nie dla nich, lepsze małe gospodarstwo

Podróżowali, a z każdą kolejną destynacją czuli, że szczęśliwi ludzie „żyją z tego co mają i zazwyczaj tam, gdzie w ogóle zbyt dużo nie ma”. Poznawali życiorysy mieszkańców większych miast (Londynu, Paryża, Nowego Jorku, Chicago, Hongkongu, czy Rio de Janeiro), doświadczyli też perspektywy mniejszych społeczności z Norwegii, Szwecji, Nowej Zelandii, Fidżi i Karaibów.

Czuli, że praca w korporacji i wielkomiejskie życie nie jest dla nich. Mieli też misję, po kilkuletnim stażu na fermach towarowych drobiu i trzody, gdzie napatrzyli się na cierpienie zwierząt i ich bestialskie traktowanie, zapragnęli stworzyć dla nich szczęśliwą oazę. Chcieli, aby ich podopieczni mogli żyć jak w bajce, jak baranek Shaun. Na pierwszy plan wysunęła się potrzeba zadbania o ich dobrostan i zielone zdrowe otoczenie.

image

Owce z Dębinki

FOTO: Marcin Konicz

Lekarka weterynarii zakłada hodowlę i wytwarza sery

Twórczyni Oviny – Natalia – odkąd pamięta kochała zwierzaki, choć wychowywała się w mieście i jak sama powtarza krowę pierwszy raz zobaczyła z bliska dopiero na studiach. Jest lekarzem weterynarii i dyplomowanym zootechnikiem po Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Interesuje się żywnością o wysokiej jakości, a najbardziej procesem jej postawania. Tworząc autorską markę Ovina oferującą naturalne owcze sery, może z bliska to obserwować i współtworzyć.

... szczęśliwi ludzie „żyją z tego co mają i zazwyczaj tam, gdzie w ogóle zbyt dużo nie ma”.

Pasjonat motoryzacji i majsterkowania

Marek natomiast był pracownikiem sektora energetycznego i nawet w najśmielszych snach nie przewidywał swojej przyszłości na wsi. A jednak postawił na marzenia, ukończył podyplomowe studia na UWM na kierunku Agrobiznes i współtworzy piękną historię szczęśliwych owieczek z Dębinki. W wolnym czasie lubi odrestaurować stare samochody i pomajsterkować. Remont zakupionego z Natalią opuszczonego siedliska we wsi Dębinka pod Miłomłynem (powiat ostródzki) był dla niego inspirującym wyzwaniem i przyjemnością.

image

owce z Dębinki

FOTO: Marcin Konicz

Szczęśliwe owce z Dębinki

Ich owce są szczęśliwe, zadbane, nie boją się ludzi, a raczej cieszą się na ich widok. Każda jedna ma swoje imię. Turyści bez problemu mogą je pogłaskać, ponieważ są przyzwyczajone do bliskiego kontaktu z ludźmi. – Przemysł mleczarski stanu Kalifornia w USA ma hasło Happy cows come from California, czyli „Szczęśliwe krowy są z Kalifornii”. My chcemy, aby szczęśliwe owce kojarzyły się z Dębinką – podkreśla Natalia Wierzchoń.

image

Owce z Dębinki

FOTO: Marcin Konicz

Gospodarstwo powstało z pasji

Na wsi jest spokój i cisza, ukochane zwierzaki (także suczka Frytka) i przyjacielscy sąsiedzi. Tworzenie gospodarstwa od zera, było niełatwym, ale niezwykle satysfakcjonującym zadaniem (kupili ziemię wraz z zaniedbanym budynkiem gospodarczym). Te zalety wymieniają Natalia i Marek. 

Mleko owcze o wyjątkowym składzie

Hodowlą owiec weterynarka zainteresowała się już podczas kierunkowych studiów. W swojej hodowli postawili na rasę wschodniofryzyjską, zaliczaną do najbardziej mlecznych. Mleko cechuje duża zawartość białka i tłuszczu, a owce są odporne na choroby. Zwierzęta te są spokojne i blisko człowieka.

image
Niesamowita historia

Turborolnik: siłacz ekspertem od kur i jaj

Natalia i Marek dbają o to, by ich owce miały zdrową i zbilansowaną dietę, by były dobrze traktowane i zadbane. Dlatego ich sery są takie pyszne! Warzone z mleka od szczęśliwych owiec zaskakują wyjątkowym smakiem. Rzecz jasna, ser powstaje bez dodawania ulepszaczy.

Więcej na temat tego jak małżeństwo hoduje owce przeczytasz w artykule w Tygodniku Poradniku Rolniczym.

oprac. Angelika Drygas
oryginalny artykuł: Marcin Konicz

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 19:57