W listopadzie należy uzbroić się w grabie!
Listopad to miesiąc, w którym drzewa i krzewy gubią ostatnie już kolorowe liście. Sprawia to, że ogród wygląda znaczenie mniej estetycznie. Nadchodzący czas to również koniec wegetacji wielu roślin, co oznacza, że ich wzrost zostaje zahamowany, a reszta procesów życiowych – ograniczona do minimum. W listopadzie część roślin jednorocznych tuż przed obumarciem wydaje nasiona, a rośliny dwuletnie i byliny zrzucają pędy naziemne.
A dlaczego warto grabić liście? Przede wszystkim pomimo nadchodzącej zimy, trawnik nadal potrzebuje sporej ilości światła słonecznego. Z tego też powodu zgarnianie opadłych liści zapewni mu prawidłowy rozwój przez cały rok. Pod liśćmi tworzy się również wilgoć, która może powodować żółknięcie trawy oraz choroby roślin ozdobnych. Warto wiedzieć także, że opadłe liście świetnie nadadzą się na kompost lub pomogą ochronić rośliny przed mrozem.
Pamiętajmy również, że opadłe, wilgotne liście tworzą w ogrodzie bardzo śliską powierzchnię. W trosce o nasze bezpieczeństwo warto więc regularnie je usuwać.
Listopad to czas na osłonięcie roślin przed mrozem
Ostatni miesiąc jesieni to okres wzmożonych przymrozków, co oznacza, że mamy już ostatnią chwilę na ochronę roślin przed mrozem. W tym celu warto je okryć, należy jednak poczekać z tym zabiegiem do pierwszych przymrozków. Dlaczego? Jeżeli okryjemy rośliny kiedy jeszcze będzie stosunkowo ciepło, to stworzymy idealną kryjówkę dla gryzoni, które zaczną żywić się naszymi uprawami.
Przed zimą okrywamy rośliny wieloletnie, które są wrażliwe na niskie temperatury. Będą to na przykład lawenda czy trawy ozdobne. Poza tym dbamy również o te rośliny, które posadziliśmy tej jesieni – są one jeszcze słabo ukorzenione. Do osłaniania roślin świetnie posłużą zgarbione, suche liście, słoma, agrowłóknina biała, kora czy trociny. Folię bąbelkową i styropian warto wykorzystać do ocieplenia donic w ogrodzie czy na tarasie.
Zbiory warzyw i owoców w listopadzie
W listopadzie mamy również ostatnią chwilę na zbiór plonów. W tym miesiącu możemy zebrać między innymi ostanie warzywa korzeniowe: marchewkę, seler czy pietruszkę, warzywa kapustne, takie jak: kapusta, kalafior, brokuł, brukselka oraz owoce i orzechy: orzechy włoskie, orzechy laskowe, dziką różę, głóg.
Pamiętajmy, aby po zbiorze zadbać o grządki. Oczyszczamy je z resztek roślin i przeznaczamy je na kompost.
Listopad to czas na przekopanie ziemi
Przekopujemy również ziemię, gdyż w najbliższym czasie będą na nią oddziaływały mróz i wiatr. Robimy to, zanim gleba zamarznie na dobre. Po przekopaniu nie wyrównujemy powierzchni, czyli zostawiamy ziemię w tak zwanej ostrej skibie. To sprawi, że gleba zmagazynuje więcej wody, wydobyte na powierzchnię szkodniki wymrą, a struktura ziemi poprawi się. Przekopana ziemia stanie się też znacznie lepszym podłożem do sadzenia roślin na wiosnę.
W listopadzie zadbajmy o iglaki
Po roztopach możemy się niemiło zaskoczyć, widząc zniszczone, zbrązowiałe pędy drzew i krzewów zimozielonych. Aby temu zapobiec, warto zabezpieczyć je przed mrozami i śniegiem. Niektóre rośliny, takie jak tuje czy jałowce, są mrozoodporne, ciężki śnieg może jednak połamać lub odkształcić ich gałęzie. Zapobiegajmy temu, owijając sznurkiem bądź taśmą zimozielone drzewka. Jeżeli jednak zrobimy to zbyt mocno, możemy sprzyjać przemarznięciu rośliny. Ewentualny śnieg w listopadzie regularnie strącamy miotłą z gałęzi tui, cyprysów oraz jałowców. To ochroni rośliny przed złamaniem.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements