Co wysiewamy w dni korzenia?
Zaczynamy od przerwania zbyt gęsto rosnących rośliń korzeniowych. Najlepiej marchew, pietruszkę i pasternak po tym zabiegu opryskać Bioczosem, aby zmylić połyśnicę marchwiankę, która uszkadza korzenie. To idealny moment na wysiew roślin poplonowych, w tym gorczycy.
W dni kwiatu można wprowadzić zmiany w kompozycjach kwiatowych w donicach i na rabatach. Za czym najlepiej się rozglądać? Za kolorowymi chryzantemami, dekoracyjnymi trawami, ozdobnymi kapustami. Warto uprzatnąć przekwitłe kwiatostany na bylinowej rabacie liliowców, kosaćców czy floksów.
Kiedy najlepiej posadzić poziomki, a kiedy wysiać nasiona szpinaku?
Dni liścia to czas na drugą odsłonę warzyw liściowych, które dojrzeją pod koniec sezonu. Wtedy wysiewamy nasiona roszponki, szpinaku, sałat oraz sadzimy jarmuż. Wolne zagony obsiewamy roślinami na nawozy zielone, które mają dostarczyć glebie materii organicznej. Ścinamy i suszymy jednoroczne i wieloletnie zioła: bazylię, tymianek, cząber.
W dni owocowe zabieramy się za sadzenie truskawek i poziomek, a także cięcie jabłoni i gruszy oraz drzew pestkowych, które zakończyły owocowanie. Zbieramy fasolę, kisimy ogórki, przygotowujemy przetwory z pomidorów, papryki, śliwek, borówek i innych.
A kiedy kisimy ogórki?
Tuż przed pełnią dobrze jest rozsypać warstwę ściółek na rabatach kwiatowych. Pozyskujemy sadzonki łodygowe bodziszków, bergenii i żurawek. Łatwo da się je ukorzenić, stosując preparat ukorzeniający i torfową ziemię wymieszaną 1: 1 z perlitem.
Tuż po zakończeniu pełni, w dni liściowe zajmujemy się ziołami rosnącymi na wysokich grządkach i w pojemnikach. Po ścięciu pędów do suszenia rośliny podlewamy gnojówkami roślinnymi, najlepiej z pokrzyw, by ponownie odrosły.
Dni owocu spożytkujmy na kwaszenie ogórków, to moment idealny na tego typu działania. Nadal wykonujemy letnie cięcie jabłoni i gruszy, a także winorośli, usuwając m.in. pasierby. Te czynności wykonujemy jedynie podczas suchej i słonecznej pogody.
Dzień kwiatu należy do niezapominajek
Dni korzenia są przeznaczone na uzupełnianie ściółek, które zahamują parowanie wody i wzrost chwastów. Zbieramy warzywa korzeniowe i likwidujemy zagony roślin kończących wegetację.
W dni kwiatu dobrze jest wysiać orliki, naparstnice, margerytki czy niezapominajki. Sadzimy bulwy zimowitów, chryzantemy, rozchodniki, wrzosy. Rośliny, które zostały porażone przez choroby grzybowe, należy opryskać wyciągiem ze skrzypu.
W dni liścia na warzywnych zagonach siejemy gorczycę na zielony nawóz, kontynuujemy wysiew sałat, roszponki, kopru, sadzimy iglaki, drzewa i krzewy liściaste, a także zakładamy trawniki.
Małgorzata Wyrzykowska