StoryEditorEkologiczny i tani!

Nawóz, który już masz w swojej kuchni! Świetny pod maliny i nie tylko

Kuchenne odpadki były wykorzystywane w ogrodzie od wieków. To ekologiczny, tani i nieskomplikowany sposób na użyźnienie gleby, wzmocnienie roślin i zaoszczędzenie na specjalistycznych preparatach. Najlepsze okazują się obierki po ziemniakach. Dlaczego warto i w jaki sposób je wykorzystywać?

Jak przygotować nawóz z ziemniaków?

Przygotowanie nawozu z ziemniaków jest banalnie proste. Obierki wystarczy zalać wrzątkiem w proporcji 1:10 (na 1 kilogram odpadów przypada 10 litrów wody), przecedzić i odczekać aż wystygnie. Tak przygotowanym płynem można bez ryzyka podlewać rośliny raz na dwa lub trzy tygodnie. Do takiego wykorzystania nadaje się również woda po gotowaniu ziemniaków. Należy jednak pamiętać, aby nie była ona solona, ponieważ to może osłabić, a nawet zabić rośliny.

Obierki możemy również położyć pod roślinami bez uprzedniego ich gotowania. Jest to jednak rozwiązanie, które niesie ze sobą niebezpieczeństwo pojawienia się ślimaków. Ziemniaki są jednym z ich ulubionych przysmaków. Decydując się na takie rozwiązanie, warto więc regularnie sprawdzać, czy w naszym ogrodzie nie pojawiają się nieproszeni goście.

Przeczytaj także: Wiosna – kiedy i jak sadzić maliny?

Tak przygotowany nawóz z obierek po ziemniakach to doskonałe źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, cynku i manganu. Ponadto powtórne wykorzystywanie odpadów kuchennych nie tylko sprawia, że dysponujemy najlepszą naturalną odżywką, ale skutecznie redukuje ilość marnowanego jedzenia!

Pod jakie rośliny stosować nawóz z ziemniaków?

Nawóz po obierkach z ziemniaków doskonale nadaje się do odżywiania krzewów malin. Liście poprawią swój wygląd, a kwiaty i owoce zawiązują się o wiele szybciej. W podobny sposób nasza domowa odżywka wzmacnia również:

  • porzeczki,
  • agrest,
  • truskawki,
  • warzywa korzeniowe.

Warto jednak pamiętać, że nawóz ten nie jest bezpieczny dla roślin kwasolubnych, jak borówki amerykańskie. Nie sypiemy go również pod pomidory i paprykę, ponieważ może przyczynić się do rozwijania się chorób grzybowych.

Przeczytaj także: Idzie wiosna, czas na borówkę amerykańską! Jak ją pielęgnować?

Jakie warzywa i owoce można wykorzystywać do użyźniania gleby?

Obierki po ziemniakach to nie jedyna pozostałość po posiłku, którą warto ponownie wykorzystać w naszym ogrodzie. Świetnie sprawdzą się również posiekane skórki bananów, które skutecznie odstraszają mszyce, pokruszone skorupki jaj posiekane skórki bananów na mszyce, czy pokruszone skorupki jaj, które wypędzą z grządek ślimaki i wzbogacą glebę w wapń.

Pamiętaj, kompostownik i grządka to nie śmietniki!

Chociaż wykorzystywanie odpadów kuchennych staje się coraz popularniejszym zamiennikiem sklepowych preparatów, warto pamiętać, że domowe sposoby nie dostarczają roślinom wszystkich niezbędnych składników, minerałów, makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Dodatkowo, niesprawdzone sposoby własnoręcznego przygotowywania nawozów, czy mieszanek kompostowych, może okazać się niezwykle niebezpieczne. Należy zwracać uwagę, aby wykorzystywane przez nas resztki były organiczne, nie miały pochodzenia odzwierzęcego (mięso, kości i nabiał), były wolne od soli oraz oleju.

 

Julita Semrau

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. maj 2024 03:12