Z tego artykułu dowiesz się:
Jak dobrać rośliny w pary?
Zdrowy i wysoki plon uzależniony jest nie tylko od poprawnego wysiewu, nawożenia, podlewania oraz odchwaszczania. Nasza praca może zostać zniweczona przez nieodpowiednio dobrane pary roślin, które sadzimy koło siebie. Korzystny wpływ jednych na drugie może wynikać z produkowanych przez nie substancji, które na przykład odstraszają szkodniki lub uzupełniają glebę w niezbędne minerały.
Przeczytaj także: Posadź paprykę obok tych warzyw i ciesz się obfitymi plonami! Jakie sąsiedztwo służy papryce?
Poniżej przedstawiamy listę odpowiednio dobranych par roślin, po które najczęściej sięgamy przy planowaniu naszego warzywnika:
- pomidor: pietruszka, czosnek, bazylia, rumianek, nagietek, burak ćwikłowy, rzodkiewka, sałata
- ziemniak: chrzan, szpinak, kolendra, fasola, kalarepa, kapusta
- burak: rzodkiewka, sałata, brokuł, cebula, kalarepa, ogórek, koperek, czosnek, truskawki
- marchew: pomidor, szczypior, koper, majeranek, cebula, ogórek
- sałata: pomidor, rzeżucha, koper, burak ćwikłowy
- malina: fasola karłowa
- brokuł: groch zwyczajny, brokuł, szpinak, pomidor, szparagi
- truskawka: cebula, czosnek, fasola, groch
- ogórek: słonecznik, groch zwyczajny, burak ćwikłowy, koper, marchew
- pietruszka: pomidor, por, cebula, buraki, brokuł
Jakich roślin nie sadzić koło siebie?
Sąsiedztwo roślin to nie przelewki. Niektóre z nich wytwarzają bowiem substancje, które dla innych mogą być wysoce szkodliwe. Jednak nie tylko o te substancje się rozchodzi, ponieważ ważna jest również wielkość zasadzonego przez nas warzywa, zbyt wysokie zabierze promienie słoneczne swojemu niższemu sąsiadowi. Aby więc nie martwić się ich negatywnym wpływem, umiejscowienie roślin warto zaplanować dużo wcześniej.
Przeczytaj także: Sadzenie pomidorów do gruntu – kiedy i jak to zrobić?
Poniżej przedstawiamy listę najczęściej wybieranych roślin, których nie należy sadzić obok siebie:
- ogórek: pomidor, ziemniaki
- pietruszka: marchewka
- sałata: pietruszka, seler
- malina: brokuł
- truskawka: jarmuż, brokuł, kalarepa, ogórek
- brokuł: cebula, kapusta, kalafior, czosnek, szczypiorek
- fasola: czosnek, cebula, kapusta, buraki
- pomidory: kapusta, rzodkiewka, papryka, ogórki
Julita Semrau
fot. envato elements