Z tego artykułu dowiesz się:
Kiedy nawozić pomidory?
Pierwsze nawożenie pomidorów możemy wykonywać już około dwóch tygodni po przesadzeniu ich do gruntu, na stałe miejsce (doskonale sprawdzi się tutaj kompost). Sadzonki powinny być już na tyle rozwinięte, aby bezpiecznie wchłaniały większe ilości dostarczanych składników odżywczych i minerałów. Kolejne zabiegi poleca się powtarzać co kolejne dwa tygodnie. Natomiast ostatnie nawożenie, około trzech tygodni przed planowanym zbiorem (zazwyczaj jest to nie później niż koniec czerwca).
Przeczytaj także: Koper na truskawki? Doskonały nawóz, który zdziała cuda
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Chociaż do uprawy pomidorów często poleca się jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe nawozy mineralne, ich naturalną i bezpieczną alternatywą może być gnojówka z pokrzywy. Posiada ona właściwości odżywcze, antyseptyczne, azot oraz tytan, który usprawnia proces zapylania, wytwarzania kwiatostanów, owoców i nasion. Jak ją przygotować? Nie ma nic prostszego:
- pokrzywy zbieramy, zanim wykształcą one kwiatostany;
- posiekane na mniejsze części rośliny przekładamy do pojemnika i zalewamy wodą (na 1 kilogram pokrzyw potrzebujemy 10 litrów wody);
- pojemnik przykrywamy w ten sposób, aby do środka dostawało się powietrze i odstawiamy w zacienione miejsce;
- przygotowywaną gnojówkę mieszamy raz dziennie.
Proces fermentacji może potrwać od 2 do 4 tygodni. Tak przygotowany roztwór należy rozcieńczyć przed wykorzystaniem (1 litr gnojówki na 10 litrów wody). Nawożenie możemy przeprowadzać już po trzech tygodniach od przesadzenia roślin oraz powtarzać co dwa lub trzy tygodnie. Aby wykorzystać cały potencjał zawarty w gnojówce z pokrzywy, należy wylewać ją bezpośrednio pod korzeń.
Przeczytaj także: Jak maj to maliny… i groch! Jak zadbać o krzewy malin?
Sposoby na domowy nawóz do pomidorów
Pokrzywa nie jest jedyną rośliną, z której z powodzeniem możemy przygotować odżywczą dla pomidorów gnojówkę. Doskonale sprawdzi się do tego również mniszek lekarski oraz skrzyp.
Gnojówkę ze skrzypu przygotujemy w bardzo podobny sposób: około 1 kilograma rośliny zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy na 4-5 dni do fermentacji. Przed podlaniem pomidorów rozcieńczamy w proporcji: 1 litr gnojówki na 50 litrów wody.
Przeczytaj także: Tego środka owadobójczego już nie użyjesz w swoim ogrodzie! Czym zastąpić Mospilan?
Aby przygotować wyciąg z mniszka lekarskiego, należy około pół kilograma świeżych liści zalać 10 litrami wody i odczekać 3 godziny. Przed wykorzystaniem takiego naparu nie trzeba go rozcieńczać.
Julita Semrau
fot. envato elements