StoryEditorRolnik szuka żony

Pierogi ruskie na słodko od Małgosi Borysewicz z „Rolnik szuka żony”

U progu sezonu na jagody Małgosia Borysewicz z „Rolnik szuka żony” podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na pierogi ruskie na słodko. Jak je zrobić?

Małgosia Borysewicz i perypetie kuchenne

Małgosia Borysewicz była uczestniczką 4. edycji programu „Rolnik szuka żony”, w której poznała swojego męża Pawła. Od tego czasu rolniczka chętnie udziela się w mediach społecznościowych, aktywnie prowadząc konto na Instagramie. Przysłowiowym konikiem Małgosi jest gotowanie. Zdaje się, że gdyby mogła, nie wychodziłaby z kuchni! Instagramowy profil rolniczki to prawdziwa skarbnica przepisów nie tylko na słodkości, ale również dania mięsne, zupy, kremy, przekąski, wypieki drożdżowe, czy chleb.

Małgosia chętnie podejmuje współprace z firmami zajmującymi się sprzedażą urządzeń kuchennych. Dzięki czemu nie tylko sama może z nich korzystać, ale również polecać innym. Cechą charakterystyczną kuchni rolniczki jest to, że z jednej strony potrafi ugościć tradycyjnie i na tłusto, a z drugiej nowocześnie i dietetycznie. Małgosia sprawnie modyfikuje przepisy będące w jej rodzinie od lat.

Przepis na pierogi ruskie na słodko od Małgosi z „Rolnik szuka żony”

W ostatnim czasie na profilu Małgosi na Instagramie pojawił się przepis na letnie pierogi z ulubionymi owocami. Rolniczka postawiła na jagody, na które właśnie rozpoczyna się sezon.

Jaki jest przepis na pierogi z jagodami od Małgosi z „Rolnik szuka żony”?

Przepis na pierogi z jagodami od Małgosi z „Rolnik szuka żony” wygląda następująco:

Ciasto:

  • 700 g mąki tortowej,
  • 2,5 szklanki gorącej wody,
  • 70 g masła 82%,
  • 2 żółtka.

Zagnieść lub wyrobić w misie robota. Odstawić pod przykrycie innym naczyniem na ok. 20 minut.

Farsz:

  • 300 g gotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • kogel-mogel zrobiony z 2 żółtek i 100 g cukru.

Farsz:

  • 1 litr jagód opłukanych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki.

Wykonanie:

Gotujemy pierogi ok. 2 min od wypłynięcia, we wrzącej wodzie z odrobiną oleju. Wykładamy na naczynie posmarowane roztopionym masełkiem.

Mus:

Z pozostałych z farszu jagód gotujemy frużelinę, podlewamy je delikatnie wodą i gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji.

Smacznego!

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: Instagram/rolnikwszpilkach

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. wrzesień 2024 11:12