StoryEditorPierwsze grillowanie

Masz nowy grill węglowy? Dowiedz się, czy musisz go przepalić

Zbliża się majówka, która jest nieoficjalnym początkiem sezonu grillowego w Polsce. Jeżeli w tym roku zamierzasz grillować na nowym grillu węglowym, zadbaj o to, by był odpowiednio przygotowany. W jaki sposób?

Z artykułu dowiesz się:

Czy nowego grilla węglowego trzeba przepalić? 

Porządny, nowy sprzęt do grillowania to marzenie wielu osób, które pasjonują się przyrządzaniem jedzenia z rusztu. Warto jednak wiedzieć, że nim zaczniemy smażenie, sprzęt należy odpowiednio przygotować. Grill prosto ze sklepu nie nadaje się bowiem do kontaktu z żywnością, jeżeli wcześniej go nie przepalimy. To niezbędna czynność po zakupie nowego rusztu. 

Przeczytaj także: 4 przepisy na grilla dla wegetarian

Na czym polega przepalanie grilla? 

Przepalanie grilla nazywane bywa także jego przypalaniem. To proces, w którym sprzęt zostaje ogrzany do maksymalnej temperatury i utrzymuje się ją przez jakiś czas, jeszcze przed rozpoczęciem przygotowywania potraw. 

Po co przepalać nowy grill węglowy? 

Grill węglowy prosto ze sklepu jest zwykle błyszczący i zachęca, by jak najszybciej położyć na nim coś smacznego do zjedzenia. Nie daj się skusić! Nim na ruszt trafi kiełbasa, należy go przepalić, między innymi po to, by pozbyć się resztek produkcyjnych. Mogą to być np. resztki farb czy olejów, których nie widzimy gołym okiem, a które są w stanie wpływać na smak potraw, a nawet być szkodliwe dla zdrowia! Wysoka temperatura pozwoli się ich pozbyć. 

Kolejnym powodem, dla którego nowy grill węglowy należy przepalić, jest utworzenie na nim warstwy ochronnej. Dzięki niej ruszt wolniej będzie ulegał korozji, łatwiej także będzie go czyścić, a jego używanie stanie się bardziej higieniczne. Przy okazji, przeprowadzając proces przepalania grilla, mamy szansę zorientować się, czy sprzęt działa jak należy. Jeżeli jakiś element jest niesprawny bądź stwarza zagrożenie, szybko się o tym przekonamy. 

Przepalanie nowego grilla krok po kroku 

Przepalanie grilla węglowego nie jest skomplikowanym procesem i z łatwością poradzi sobie z nim każdy miłośnik pieczenia na ruszcie. Warto zrobić to z wyprzedzeniem, bowiem proces ten wymaga około 30 minut. Należy wykonać następujące kroki: 

  • upewnij się, że grill jest złożony zgodnie z wytycznymi producenta, wszystkie elementy są zamontowane i nie ma luźnych części; 
  • przetrzyj ruszt i wnętrze grilla wilgotną ściereczką, by usunąć ewentualny kurz i zanieczyszczenia; 
  • wypełnij komorę grilla odpowiednią ilością wybranego typu węgla i rozprowadź go równomiernie; 
  • zapal węgiel i poczekaj, aż się rozżarzy i pokryje białym popiołem; 
  • zamknij pokrywę grilla, ale pozostaw otwarte wszystkie przewody powietrzne, rozgrzej sprzęt do około 250-300 stopni Celsjusza i utrzymuj tę temperaturę przez około 20-30 minut; 
  • wystudź grill i za pomocą szczotki oczyść ruszt i komorę na węgiel. 

Przeczytaj także: Jak skutecznie wyczyścić grilla? Przygotuj się na sezon

Niektórzy nie wystudzają grilla całkowicie po przepaleniu, a jedynie zmniejszają temperaturę i rozpoczynają grillowanie. Nie ma w tym nic złego, warto jednak zatroszczyć się o czystość rusztu i usunięcie resztek popiołu.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. maj 2024 14:01