Dlaczego dżem z truskawek ciemnieje?
Świeże truskawki charakteryzują się głębokim, czerwonym kolorem. Jednak po przetworzeniu owoców otrzymane z nich dżemy i soki mogą być brązowawe. Dzieje się tak ze względu na obecność cukru w składzie, który z czasem zmienia kolor. Jednak taki kolor dżemu nie jest powodem do obaw - wręcz przeciwnie, domowe przetwory bez chemicznych ulepszaczy mają mniejsze szanse na zachowanie barwy świeżych truskawek.
Jakie odmiany truskawek wybrać na dżem?
Jeżeli chcemy, by dżem truskawkowy w słoiku prezentował się jak z obrazka, możemy podjąć kilka działań zapobiegających brązowieniu przetworów. Zaczynamy już na etapie przygotowań, bowiem kolor dżemu zależy między innymi od odmiany truskawek, z której go przygotujemy. Im później zbierane owoce, tym większa szansa, że po przesmażeniu i zawekowaniu zachowają kolor. Lepiej zrezygnować z odmian, które dają jaśniejsze plony, bo te najszybciej ulegną zbrązowieniu. Dłużej kolor zachowają przetwory zrobione np. z truskawek Malwina, Polka czy Murzynka.
Co dodać do dżemu z truskawek żeby zachował kolor?
Kolejny sposób na przygotowanie dżemu truskawkowego, który dłużej zachowa czerwoną barwę, opiera się na dodaniu odpowiednich składników. Ta metoda wpłynie jednak nieco na smak konfitur, zatem warto się zastanowić, czy ważniejsza jest dla nas estetyka, czy skład przetworów. Aby zapobiec brązowieniu dżemu, możemy wzbogacić masę truskawkową odrobiną soku z czarnego bzu, czarnej porzeczki, aronii lub buraka. Zabarwią one konfiturę i dzięki temu dłużej zachowa ona czerwony kolor.
Czy do dżemu z truskawek trzeba dodać sok z cytryny?
W tradycyjnych przepisach naszych babć na dżem truskawkowy nie pojawia się sok z cytryny. Obecnie jednak coraz częściej dodaje się go do przetworów, bo to naturalny sposób na ich zagęszczenie. Cytryna poprawia też smak: dodaje go owocom, które same w sobie są mdłe, a w przypadku zbyt słodkich składników nieco neutralizuje nadmiar cukru. Jednak jeżeli nie chcemy, aby nasz dżem truskawkowy szybko ściemniał, lepiej unikać dodawania do niego cytryny. Choć kwas askorbinowy pomaga wielu owocom zachować kolor, w przypadku truskawek działa dokładnie odwrotnie!
Zrób dżem z mrożonych truskawek i ciesz się kolorem
Najczęściej przygotowujemy domowy dżem truskawkowy w okresie, gdy owoce są świeże i jest ich najwięcej. Jednak równie smaczne przetwory można zrobić także z mrożonych truskawek. Kilkumiesięczne mrożenie przed przetworzeniem dobrze wpłynie na kolor dżemu - dłużej pozostanie on jasny.
Jak przechowywanie wpływa na kolor dżemu?
Zdarza się, że chowamy do spiżarni dżem w czerwonym kolorze, a wyciągamy brunatny lub szarawy. Odpowiednie przechowywanie również ma znaczenie dla barwy tego przetworu. Jasny odcień utrzyma się dłużej, jeżeli słoiki będą szczelnie zamknięte, a temperatura w pomieszczeniu, w którym się znajdują, nie będzie przekraczała 5 stopni Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements