StoryEditorZero waste

Daty ważności produktów – kiedy można je ignorować?

28.04.2023., 10:00h
Jest wiele produktów żywnościowych, które po przekroczeniu terminu ważności w pełni nadają się do bezpiecznego spożycia. Nie należy ich wyrzucać, chyba że zmieniły swoje właściwości – kolor, zapach, konsystencję. Warto wspierać zachowania proekologiczne i przeciwstawić się marnowaniu żywności właśnie poprzez uważne segregowanie żywności.

W Polsce kwestię regulującą bezpieczeństwo żywności i żywienia określa ustawa z 25 sierpnia 2006 roku. Produkty spożywcze muszą być oznaczone za pomocą odpowiednich sformułowań: „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”. Pierwsze z nich oznacza sztywną datę przydatności, drugie ma informować o możliwym przeterminowaniu.

Różne oznaczenia

Najlepiej spożyć do – data określa termin, po upływie którego produkt spożywczy może nie nadawać się do jedzenia lub dalszej obróbki. Tego typu informację znajdziemy na żywności, która szybciej się przeterminowuje, jak: mięso czy nabiał.

Najlepiej spożyć przed końcem  data minimalnej trwałości, do tego czasu dany produkt zachowuje swoje właściwości, ale jest wielce prawdopodobne, że po przekroczeniu oznaczonej daty nadal będzie nadawał się do konsumpcji.

Jedzenie po terminie

Sporo produktów zachowuje swoje walory i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia – nawet jeśli sięgamy po nie już po terminie ważności. Za każdym razem musimy jednak sprawdzić, czy żywność wciąż jest świeża. Odpowiednio przechowywane pożywienie, z dala od wilgoci, czy insektów, w dedykowanych opakowaniach powinno przetrwać dłużej. Mowa o: żywności pochodzenia zbożowego (np. makaron, płatki owsiane), ryżu, strączkach, białej mące, czekoladzie, herbacie, kawie, żywności w puszkach, twardym serze (jeśli nie ma pleśni), jajkach (warto przed spożyciem sprawdzić ich świeżość, wbijając do osobnej szklanki). Okazuje się, że niektóre produkty można zjeść nawet kilka lat po zakupie!

image
Pleśń w jedzeniu

Skąd się bierze pleśń w jedzeniu?

Marnowanie żywności

Na świecie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, a w samej Polsce ok. 5 mln ton żywności rocznie. Jest o co zawalczyć. W naszym kraju sprzedaż produktów, których termin ważności upłynął, z oznaczeniem „należy spożyć do” jest zabroniona. W sklepach w ostatnich dniach sprzedaży pojawiają się więc informacje o zmianie ceny z powodu krótkiego terminu ważności. Jeśli nie znajdą nabywców, są utylizowane.

image

Daty ważności produktów

FOTO: Envato Elements

Sklepy z żywnością po terminie

Tymczasem wielu krajach UE żywność po przekroczeniu daty minimalnej jest nadal w sprzedaży, np. w Danii funkcjonuje market (WeFood), w którym można kupić w promocyjnych cenach produkty przeterminowane. Podobno do sklepu ustawiają się bardzo długie kolejki. To wyraz troski nie tylko o budżet domowy, ale także o przyszłość naszej planety.

Unia Europejska – ważna ustawa

Już od dwóch lata funkcjonuje znowelizowane rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych do celów darowizn. To rewolucyjny zapis umożliwiający przedsiębiorstwom spożywczym przekazywanie żywności na cele społeczne po upływie daty minimalnej trwałości. Chodzi oczywiście o produkty bezpieczne i nadające się do spożycia.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 15:28