StoryEditorProsty przepis!

Błyskawiczne ucierane ciasto z truskawkami – uda się każdemu!

Na przełomie maja i czerwca wszyscy marzymy tylko o jednym – pysznych, słodkich, soczystych truskawkach! Do niedzielnej kawy lub z okazji wizyty niezapowiedzianych gości możemy przygotować z nich proste, szybkie ciasto. Zarobisz je w kilka minut i na pewno się uda! Co będzie potrzebne?

Dlaczego warto jeść truskawki? 

Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna – truskawki są po prostu pyszne, a najlepiej smakują w sezonie! Jednak na tym lista zalet ich jedzenia wcale się nie kończy. Truskawki zawierają bowiem mnóstwo witamin, w tym witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Mają także sporo kwasu foliowego i kwasu panteinowego, który wspiera wchłanianie witamin A i D. Warto zjeść truskawki na deser, bo zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie, a do tego zapewnia uczucie sytości. Jak podjadać to truskawki! 

Przeczytaj także: Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą 

Truskawki są bogate również w mangan, który wspiera funkcjonowanie układu kostnego i nerwowego. Oddziałują korzystnie też na mięśnie, ponieważ zawierają potas - mogą więc pomóc zwalczyć skurcze, osłabienie i senność. 

Przeczytaj także: Wiosenny deser w słoiczku na 3 sposoby 

Przepis na ucierane ciasto z truskawkami 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 160 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 500 g truskawek 

Przygotowanie

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do naczynia i utrzyj je z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wąskim strumieniem wlej roztopione masło, cały czas mieszając. Następnie dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj za pomocą drewnianej szpatułki lub miksera (na niskich obrotach). Tak przygotowaną masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 23:58