Dlaczego warto jeść truskawki?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna – truskawki są po prostu pyszne, a najlepiej smakują w sezonie! Jednak na tym lista zalet ich jedzenia wcale się nie kończy. Truskawki zawierają bowiem mnóstwo witamin, w tym witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Mają także sporo kwasu foliowego i kwasu panteinowego, który wspiera wchłanianie witamin A i D. Warto zjeść truskawki na deser, bo zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie, a do tego zapewnia uczucie sytości. Jak podjadać to truskawki!
Przeczytaj także: Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą
Truskawki są bogate również w mangan, który wspiera funkcjonowanie układu kostnego i nerwowego. Oddziałują korzystnie też na mięśnie, ponieważ zawierają potas - mogą więc pomóc zwalczyć skurcze, osłabienie i senność.
Przeczytaj także: Wiosenny deser w słoiczku na 3 sposoby
Przepis na ucierane ciasto z truskawkami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do naczynia i utrzyj je z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wąskim strumieniem wlej roztopione masło, cały czas mieszając. Następnie dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj za pomocą drewnianej szpatułki lub miksera (na niskich obrotach). Tak przygotowaną masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements