Comfort food po polsku: ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki zapiekane z serem to danie, które mogłoby zakwalifikować się do polskiego “comfort food”: jest szybkie, proste, smaczne i otula nas swoim smakiem jak ciepłym kocem. Połączenie ziemniaków, sera i odrobiny masła sprawi, że będziemy najedzeni i zadowoleni. To także przepis w duchu zero waste: można do niego użyć ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Zaoszczędzimy wówczas jeszcze więcej czasu, bo wystarczy tylko chwila, by ser się stopił!
Przeczytaj także: Przepis na podlaskie kartacze – zrobisz je z 3 składników
Czy to jest dietetyczne danie? Niestety nie - choć zarówno ser, jak i ziemniaki mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie dzięki zawartych w nich składnikach odżywczych, to danie jest raczej ciężkie i dość tłuste, zatem lepiej nie serwować go codziennie. Można jednak podać je raz na jakiś czas lub potraktować jako bazę do zapiekanki pełnej warzyw.
Przeczytaj także: Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków!
Przepis na ziemniaki zapiekane z serem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę lub grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, następnie ułóż w nim pokrojone ziemniaki. Na wierzchu i pomiędzy nimi dodaj wiórki masła. Oprósz solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry, posyp nim ziemniaki. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements