StoryEditorGRZYBY NA TALERZU

Co przygotować z maślaków? Oto sprawdzone przepisy

19.09.2022., 17:00h

Maślaki to grzyby cenione za swój niepowtarzalny aromat i wyrazisty smak. Swoją nazwę zawdzięczają śliskiej powierzchni kapelusza. Występują w lasach iglastych, przede wszystkim pod sosnami. Proponujemy kilka smacznych i prostych przepisów z maślakiem w roli głównej.

Jak wykorzystać maślaki w kuchni?

Maślaki świetnie nadają się jako dodatki – składniki sosów, farszów czy zup. Grzyby te są uznawane przez doświadczonych grzybiarzy za jedne z najsmaczniejszych. Poza tym łatwo je znaleźć i raczej trudno pomylić z trującymi okazami. To wszystko dzięki ich specyficznej budowie. W równie prosty sposób możemy wyczarować w kuchni smakowite dania z maślaków.

Najczęściej wybieraną opcją jest ich marynowanie. Zobacz nasz artykuł na ten temat: Jak marynować grzyby?

Innym sposobem może być suszenie. Sprawdź te porady o suszeniu grzybów: Jak suszyć grzyby?

A co jeszcze można przyrządzić z przyniesionych z lasów maślaków? Oto najlepsze przepisy!

Maślaki w śmietanie – idealny dodatek do makaronów

Grzyby oczyszczamy, usuwamy skórkę. Następnie kroimy na kawałki i przez 20 minut gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby. Następnie wlewamy śmietankę 30%. Chwilę dusimy, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Sos ten można również zagęścić mąką.

Jajecznica z maślakami – pomysł na pyszne śniadanie

Maślaki oczyszczamy i obieramy ze skórki. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy grzyby. Można podsmażyć je również na drobno posiekanej cebulce, co podbije smak maślaków. Czekamy, aż woda z grzybów nieco odparuje, a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z maślaków – sycący obiad

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, na którym szklimy cebulkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i chwilę podsmażamy. Kilka obranych maślaków (około 500 gramów) kroimy w paski i wrzucamy do garnka. Solimy i dusimy przez kilka minut. Dwa lub trzy ziemniaki obieramy i kroimy kostkę. Następnie dodajemy do grzybów. Do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu warzywnego. Gotujemy przez około 20-25 minut. Wlewamy 1 szklankę śmietanki kremówki. Zagotowujemy. Gotową zupę podajemy z natką pietruszki.

Farsz z maślaków – wypróbuj do pierogów i krokietów

Oczyszczone i obrane ze skórki maślaki drobno kroimy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na durszlaku. Po wystygnięciu jeszcze drobniej siekamy. Dodajemy również drobno posiekaną cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz maślaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu możemy dorzucić także kapustę kiszoną, wówczas zasmażamy ją razem z maślakami.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 13:32