Jaki wpływ na ludzki organizm ma cynamon?
To zaskakujące, ale cynamon ma właściwości lecznicze. Zawarty w nim aldehyd cynamonowy aktywizuje procesy termogeniczne w organizmie, przyspieszając spalanie kalorii i jednocześnie normując wagę. Cynamon stanowi doskonały zamiennik chemicznych produktów wspomagających pracę metabolizmu.
Ponadto cynamon doskonale reguluje poziom cukru we krwi, którego poziom jest szczególnie ważny dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Osoby regularnie przyjmujące cynamon mają szansę na ustabilizowanie poziomu glukozy, a to wszystko dzięki polifenolom będącym naturalnymi modulatorami wspierającymi utrzymanie równowagi glikemicznej.
Zawarte w cynamonie antyoksydanty wspierają pracę serca i mózgu, a systematyczne spożywanie cynamonu przekłada się na regulację stresu i poprawę nastroju.
Cynamon w diecie – jakie ma właściwości?
Wdrożenie cynamonu do diety nie jest trudne. Wystarczy dodać go do owsianki, kawy lub ciast. Co ciekawe, można go również dodawać do mięs i sałatek.
Pomysły na dania z cynamonem:
Jaglanka z jabłkiem i migdałami:
Składniki:
- kasza jaglana 5 łyżek (50 g),
- mleko 1/2 szklanki (100 g),
- jabłko 1 sztuka (150 g),
- migdały 1 łyżka (10 g),
- słodzik 1 łyżka (10 g),
- cynamon,
- sól,
- woda,
Przygotowanie:
- Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko oraz trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby płyny były mniej więcej w proporcji 3:1 /płyny:kasza/). 2.Dodaj słodzik i szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu płyny powinny zostać wchłonięte.
- Dodaj słodzik i szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu płyny powinny zostać wchłonięte.
- Jabłko pokrój w plasterki (usuń gniazdo), a migdały drobno pokrój.
- Przełóż na talerz. Na górze rozłóż jabłko i migdały. Dopraw cynamonem.
Kofta kebab:
Składniki:
- Mięso mielone 1/2 opakowania (200 g),
- Oliwa 1 łyżeczka (2 g),
- Sól,
- Cynamon,
- Kumin,
- Curry,
- Kurkuma,
- Chilli.
Przygotowanie:
- W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, kuminem, cynamonem, curry, kurkumą i chilli. Każdej z przyprawy użyj tylko szczyptę.
- Dokładnie wymieszaj i wyrób do otrzymania jednolitej masy, a następnie podziel na kilka równych części o wielkości mniej więcej garści (każdą nadziejesz na patyczek do szaszłyka). Najpierw wilgotnymi dłońmi uformuj z nich kule, a następnie wydłużaj je aż do osiągnięcia pożądanej długości.
- Każdego podłużnego kotleta nadziej przez środek na patyk, aż do końca. Po nadzianiu popraw kształt każdej kofty.
- Kofty równomiernie posmaruj odrobiną oliwy.
- Gotowe kofty przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez około 15-20 min. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
- Wyjmij z piekarnika i zjedz na ciepło lub zimno.
Galaretka jabłkowa z cynamonem:
Składniki:
- Jabłko 1 sztuka (150 g),
- Żelatyna 1 łyżka (10 g),
- Słodzik 2 łyżki (20 g),
- Cynamon,
- Woda.
Przygotowanie:
- Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej odrobiną wrzątku (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (usuń gniazdo nasienne).
- W pojemniku do blendera umieść jabłko, roztwór z żelatyną i szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
- Przełóż do wygodnego naczynia.
- Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 min (im dłużej galaretka, tym jej konsystencja będzie lepsza– maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).
- Komosa z cieciorką w orientalnym stylu
Składniki:
- Komosa ryżowa 5 łyżek (50 g),
- Ciecierzyca konserwowa 1/3 opakowania (80 g),
- Migdały 1 łyżeczka (5 g),
- Masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g),
- Syrop z agawy 1 łyżka (10 g),
- Oliwa 1 łyżka (10 g),
- Sok z cytryny,
- Cynamon,
- Curry,
- Sól.
Przygotowanie:
- Ugotuj komosę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- W miseczce umieść odsączoną cieciorkę, połowę syropu i połowę oliwy. Dopraw do smaku szczyptą cynamonu i curry. Wymieszaj.
- Przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż na umiarkowanym ogniu przez około 2-4 min. Co chwilę mieszaj. Przełóż do miseczki i odstaw.
- W innej miseczce umieść resztę oliwy, masło orzechowe, sok z cytryny i resztę syropu. Dopraw do smaku solą.
- Ugotowaną komosę przełóż na talerz. Dodaj cieciorkę i dressing. Rozsyp posiekane migdały i dopraw do smaku solą.
Smacznego!
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: pysznosci.pl