StoryEditorPrzepisy

Cynamon przyspieszy metabolizm i wyreguluje poziom cukru we krwi. Jak go spożywać?

Cynamon jest przyprawą, która większości z nas kojarzy się ze słodkimi daniami i deserami. Jak się okazuje, może być wykorzystywany również do tworzenia napojów i odżywczych obiadów. A co najważniejsze, ma wiele właściwości odżywczych, które wpływają zbawiennie na nasz układ trawienny. Przekonajcie się sami!

Jaki wpływ na ludzki organizm ma cynamon?

To zaskakujące, ale cynamon ma właściwości lecznicze. Zawarty w nim aldehyd cynamonowy aktywizuje procesy termogeniczne w organizmie, przyspieszając spalanie kalorii i jednocześnie normując wagę. Cynamon stanowi doskonały zamiennik chemicznych produktów wspomagających pracę metabolizmu.

Ponadto cynamon doskonale reguluje poziom cukru we krwi, którego poziom jest szczególnie ważny dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Osoby regularnie przyjmujące cynamon mają szansę na ustabilizowanie poziomu glukozy, a to wszystko dzięki polifenolom będącym naturalnymi modulatorami wspierającymi utrzymanie równowagi glikemicznej.

Zawarte w cynamonie antyoksydanty wspierają pracę serca i mózgu, a systematyczne spożywanie cynamonu przekłada się na regulację stresu i poprawę nastroju.

Cynamon w diecie – jakie ma właściwości?

Wdrożenie cynamonu do diety nie jest trudne. Wystarczy dodać go do owsianki, kawy lub ciast. Co ciekawe, można go również dodawać do mięs i sałatek.

Pomysły na dania z cynamonem:

Jaglanka z jabłkiem i migdałami:

Składniki:

  • kasza jaglana 5 łyżek (50 g),
  • mleko 1/2 szklanki (100 g),
  • jabłko 1 sztuka (150 g),
  • migdały 1 łyżka (10 g),
  • słodzik 1 łyżka (10 g),
  • cynamon,
  • sól,
  • woda,

Przygotowanie:

  1. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko oraz trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby płyny były mniej więcej w proporcji 3:1 /płyny:kasza/). 2.Dodaj słodzik i szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu płyny powinny zostać wchłonięte.
  2. Dodaj słodzik i szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu płyny powinny zostać wchłonięte. 
  3. Jabłko pokrój w plasterki (usuń gniazdo), a migdały drobno pokrój.
  4. Przełóż na talerz. Na górze rozłóż jabłko i migdały. Dopraw cynamonem.

Kofta kebab:

Składniki:

  • Mięso mielone 1/2 opakowania (200 g),
  • Oliwa 1 łyżeczka (2 g),
  • Sól,
  • Cynamon,
  • Kumin,
  • Curry,
  • Kurkuma,
  • Chilli.

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, kuminem, cynamonem, curry, kurkumą i chilli. Każdej z przyprawy użyj tylko szczyptę.
  2. Dokładnie wymieszaj i wyrób do otrzymania jednolitej masy, a następnie podziel na kilka równych części o wielkości mniej więcej garści (każdą nadziejesz na patyczek do szaszłyka). Najpierw wilgotnymi dłońmi uformuj z nich kule, a następnie wydłużaj je aż do osiągnięcia pożądanej długości.
  3. Każdego podłużnego kotleta nadziej przez środek na patyk, aż do końca. Po nadzianiu popraw kształt każdej kofty.
  4. Kofty równomiernie posmaruj odrobiną oliwy.
  5. Gotowe kofty przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez około 15-20 min. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
  6. Wyjmij z piekarnika i zjedz na ciepło lub zimno.

Galaretka jabłkowa z cynamonem:

Składniki:

  • Jabłko 1 sztuka (150 g),
  • Żelatyna 1 łyżka (10 g),
  • Słodzik 2 łyżki (20 g),
  • Cynamon,
  • Woda.

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej odrobiną wrzątku (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.
  2. Jabłko umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (usuń gniazdo nasienne).
  3. W pojemniku do blendera umieść jabłko, roztwór z żelatyną i szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
  4. Przełóż do wygodnego naczynia.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 min (im dłużej galaretka, tym jej konsystencja będzie lepsza– maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).
  6. Komosa z cieciorką w orientalnym stylu

Składniki:

  • Komosa ryżowa 5 łyżek (50 g),
  • Ciecierzyca konserwowa 1/3 opakowania (80 g),
  • Migdały 1 łyżeczka (5 g),
  • Masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g),
  • Syrop z agawy 1 łyżka (10 g),
  • Oliwa 1 łyżka (10 g),
  • Sok z cytryny,
  • Cynamon,
  • Curry,
  • Sól.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj komosę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. W miseczce umieść odsączoną cieciorkę, połowę syropu i połowę oliwy. Dopraw do smaku szczyptą cynamonu i curry. Wymieszaj.
  3. Przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż na umiarkowanym ogniu przez około 2-4 min. Co chwilę mieszaj. Przełóż do miseczki i odstaw.
  4. W innej miseczce umieść resztę oliwy, masło orzechowe, sok z cytryny i resztę syropu. Dopraw do smaku solą.
  5. Ugotowaną komosę przełóż na talerz. Dodaj cieciorkę i dressing. Rozsyp posiekane migdały i dopraw do smaku solą.

Smacznego!

image
Skandynawskie wypieki

Znasz drożdżówki cynamonowe? Pokochasz kardamonki! Przepis na bułeczki z kardamonem

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: pysznosci.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:10