StoryEditorJesienne przepisy

Czekoladowe ciasto pumpkin spice – idealne na jesień!

Jeżeli z niecierpliwością wyczekujesz jesieni, by cieszyć się kawą pumpkin spice latte, przepis na czekoladowe ciasto dyniowe z przyprawami jest stworzony dla ciebie! Ten jesienny hit osłodzi nawet deszczowe dni. Jak przygotować czekoladowe ciasto pumpkin spice?

Jaką dynię wybrać do ciasta? 

Na rynku dostępnych jest wiele odmian dyni. Można się wśród nich zagubić. Czym się kierować, wybierając dynię do ciasta? Najlepiej skierować swoją uwagę na te, które mają słodkawy, jednolity miąższ. Może to być na przykład dynia piżmowa lub hokkaido. Do ciast pasuje również zielona dynia kabocha. 

Jak obierać dynię? 

Obieranie dyni to etap, który większość kucharzy najbardziej chciałaby pominąć. Na szczęście są na to proste sposoby! Niektórych odmian dyni nie trzeba obierać wcale. Z innymi poradzisz sobie, czytając nasz artykuł: Oto świetne metody na obieranie dyni! 

Przepis na ciasto pumpkin spice 

Składniki

  • 350 g masła 
  • 60 g gorzkiej czekolady 
  • 1 i 1/4 szkl. cukru brązowego 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy pumpkin spice 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 0,5 szklanki maślanki 
  • 3 jaja 
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1 szklanka mąki 
  • 0,5 szklanki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Polewa

  • 0,5 szklanki masła w temperaturze pokojowej 
  • 220g serka śmietankowego 
  • 1/3 szklanki puree z dyni 
  • 3 szklanki cukru pudru 
  • 0,5 łyżeczki przyprawy pumpkin spice 

Przygotowanie

Do rondelka włóż 350 g masła, dodaj czekoladę, wanilię i cukier. Podgrzewaj, aż zawartość naczynia się rozpuści i połączy. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Chłodną masę przelej do miski, dodaj maślankę, jajka oraz puree z dyni. Za pomocą szpatułki połącz wszystkie składniki. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę pumpkin spice oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut. Wyjmij ciasto i wystudź je dobrze. 

Przygotuj polewę: masło ubij na puch, dodaj serek i zmiksuj, następnie wlej puree z dyni i wymieszaj. Wsyp cukier i przyprawę pumpkin spice. Ucieraj przez 3-4 minuty, by polewa stała się gładka i puszysta. Odstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie udekoruj wystudzone ciasto. Przechowuj w lodówce.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 11:02