Jaką dynię wybrać do ciasta?
Na rynku dostępnych jest wiele odmian dyni. Można się wśród nich zagubić. Czym się kierować, wybierając dynię do ciasta? Najlepiej skierować swoją uwagę na te, które mają słodkawy, jednolity miąższ. Może to być na przykład dynia piżmowa lub hokkaido. Do ciast pasuje również zielona dynia kabocha.
Jak obierać dynię?
Obieranie dyni to etap, który większość kucharzy najbardziej chciałaby pominąć. Na szczęście są na to proste sposoby! Niektórych odmian dyni nie trzeba obierać wcale. Z innymi poradzisz sobie, czytając nasz artykuł: Oto świetne metody na obieranie dyni!
Przepis na ciasto pumpkin spice
Składniki:
- 350 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/4 szkl. cukru brązowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy pumpkin spice
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki maślanki
- 3 jaja
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Polewa:
- 0,5 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 220g serka śmietankowego
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 3 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki przyprawy pumpkin spice
Przygotowanie:
Do rondelka włóż 350 g masła, dodaj czekoladę, wanilię i cukier. Podgrzewaj, aż zawartość naczynia się rozpuści i połączy. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Chłodną masę przelej do miski, dodaj maślankę, jajka oraz puree z dyni. Za pomocą szpatułki połącz wszystkie składniki. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę pumpkin spice oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut. Wyjmij ciasto i wystudź je dobrze.
Przygotuj polewę: masło ubij na puch, dodaj serek i zmiksuj, następnie wlej puree z dyni i wymieszaj. Wsyp cukier i przyprawę pumpkin spice. Ucieraj przez 3-4 minuty, by polewa stała się gładka i puszysta. Odstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie udekoruj wystudzone ciasto. Przechowuj w lodówce.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements