StoryEditorZdrowa przekąska

Domowa granola czekoladowa – zrobisz ją samodzielnie za grosze!

Granola to popularne śniadanie lub przekąska. Zwykle kupujemy ją gotową w sklepach, jednak taką mieszankę z łatwością można przygotować w domu. Będzie zdrowo i tanio! Jak zrobić samemu granolę czekoladową?

Co to jest granola? 

Granola to bogata w błonnik i składniki odżywcze mieszanka, którą najczęściej jemy na śniadanie lub jako przekąskę. Robi się ją z płatków, orzechów, nasion, suszonych owoców oraz słodzika: cukru lub miodu. Po połączeniu wszystkie składniki należy razem upiec. To odróżnia granolę od musli, które również jest mieszanką, ale jej składowe pozostają surowe. Przez to musli jest mniej słodkie i zwykle bardziej miękkie niż granola. Z tego powodu granolę najczęściej jadamy z mlekiem albo jogurtem, by nieco zmiękła. 

Przeczytaj także: Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Wypróbuj ciasto francuskie z jajkiem sadzonym!

Co dodać do granoli? 

Zrobienie domowej granoli pozwoli nam mieć kontrolę nad wszystkimi jej składnikami i wyeliminować te, które nam szkodzą lub których po prostu nie lubimy. Podstawą granoli są płatki, zazwyczaj owsiane. Do tego dodajemy ulubione orzechy i suszone owoce czy bakalie. Możemy także dodać otręby, preferowane nasiona czy ziarna, liofilizowane owoce albo inne składniki, za którymi przepadamy: posiekaną czekoladę, rodzynki i tak dalej.
Przeczytaj także: Jesienna owsianka z gruszką w karmelu i orzechami

Przepis na domową granolę czekoladową 

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich, 
  • 1 szklanka orzechów laskowych, 
  • 1 szklanka orzechów włoskich, 
  • 1 szklanka płatków migdałów, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 20 g gorzkiej czekolady, 
  • 4 łyżki oleju roślinnego, 
  • 4 łyżki syropu klonowego bądź miodu 

Przygotowanie

Do miski wsyp płatki owsiane i orzechy laskowe. Dodaj płatki migdałów i drobno posiekane orzechy włoskie. W rondelku podgrzej olej, rozpuść w nim czekoladę i kakao, wlej syrop klonowy i wymieszaj. Tak przygotowaną masą zalej płatki i orzechy, ponownie wymieszaj. Wysyp granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, w połowie pieczenia wymieszaj. Wyjmij i wystudź, przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w szczelnym słoiku, nie dłużej niż 3 tygodnie.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 09:33