StoryEditorZdrowe śniadanie

Jesienna owsianka z gruszką w karmelu i orzechami

Jesień, podobnie jak lato, obfituje w dary z ogrodu. Jeśli chcesz smacznie zacząć dzień, skorzystaj z tych darów i przygotuj jesienną owsiankę z dodatkiem karmelizowanej gruszki. Jak ją przygotować?

Czy warto jeść owsiankę na śniadanie? 

Owsianka miała przez lata bardzo złą opinię - kojarzyła się z nieapetycznym daniem o konsystencji brei, do którego nas przymuszano. Na szczęście to już przeszłość i dziś owsianka przeżywa swój renesans! Jemy ją na dziesiątki sposobów - i bardzo dobrze, bowiem to danie służy naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Owsiankę warto jeść, gdyż dzięki zawartości beta-glukanu daje nam uczucie sytości na dłużej i rzadziej sięgamy po przekąski. Płatki owsiane mają dużą wartość odżywczą: zawierają one między innymi witaminy z grupy B, selen i magnez. Cechują się też średnim indeksen glikemicznym, więc sprawdzą się w jadłospisie osób na diecie. A do tego owsianka to po prostu szybkie i smaczne śniadanie, które nigdy się nie znudzi, bo można je interpretować wciąż na nowo! 

Przeczytaj także: 10 ciekawych przepisów na owsiankę 

Przepis na owsiankę z gruszką i orzechami 

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 
  • 1 dojrzała gruszka 
  • 1 łyżka masła  
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  
  • garść orzechów włoskich  
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 

Przygotowanie

Do rondelka wlej mleko lub napój roślinny. Dodaj łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Podgrzewaj, aż się zagotuje, wtedy wsyp płatki owsiane i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki zmiękną. W razie potrzeby wlej więcej mleka lub dosyp płatki, by uzyskać pożądaną konsystencję. 

Przeczytaj także: 5 pomysłów na proteinowe śniadania dla każdego

Gruszkę umyj i pokrój wzdłuż w plastry, usuwając gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło, gdy się rozpuści dodaj gruszkę, brązowy cukier, pozostały cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną i ulegną skarmelizowaniu. Orzechy włoskie obierz i podpraż na suchej patelni. Owsiankę przełóż do miski, udekoruj gruszką i posyp orzechami. Wykończ jogurtem naturalnym (możesz pominąć ten krok).

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. październik 2024 12:59