StoryEditorPasty warzywne

Domowa pasta paprykowa do kanapek na 3 sposoby

Domowe pasty warzywne robią furorę. Można ich używać do kanapek, ale też naleśników, tortilli i innych dań. Skorzystaj z trwającego wciąż sezonu na paprykę i przygotuj pastę paprykową w trzech wariantach! Który będzie twoim ulubieńcem?

Spis treści:

Pasta paprykowo-pomidorowa z ryżem

Składniki

  • 4 duże papryki czerwone 
  • 100 g ryżu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 100 g przecieru pomidorowego 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Papryki umyj i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut. W połowie pieczenia obróć warzywa na drugą stronę. Upieczone papryki umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw. Po 20 minutach zdejmij skórki i usuń gniazda nasienne. Umieść obrane papryki w blenderze, dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę, miód i zblenduj na gładką masę. Połącz z przecierem pomidorowym i ugotowanym ryżem. Wymieszaj i gotowe.

Przeczytaj także: Jak zrobić domowy ajwar - pyszną bałkańską pastę z papryki?

image
FOTO: Envato Elements
 

Pasta z pieczonej papryki i sera feta 

Składniki

  • 3 czerwone papryki 
  • 150 g sera feta 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Paprykę umyj i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz ją w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Odłóż do miski, przykryj folią i odstaw na kolejne 20 minut. Po tym czasie usuń skórkę i gniazda nasienne. Obraną paprykę zmiksuj z serem feta, czosnkiem i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Pasta kanapkowa z papryki i ciecierzycy 

Składniki: 

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 250 g ciecierzycy z puszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Paprykę opłucz i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Upieczone warzywa umieść w misce, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne. Do blendera włóż paprykę, odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek. Dodaj sok z cytryny, oliwę i pastę tahini. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby wlej więcej oliwy lub dodaj wody, by uzyskać pożądaną kosystencję.

Przeczytaj także: Gruzińska adżika - kaukaska siostra ajwaru. Jak zrobić ten sos z papryki?

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. wrzesień 2024 00:46