Spis treści:
- Pasta paprykowo-pomidorowa z ryżem
- Pasta z pieczonej papryki i sera feta
- Pasta kanapkowa z papryki i ciecierzycy
Pasta paprykowo-pomidorowa z ryżem
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 100 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Papryki umyj i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut. W połowie pieczenia obróć warzywa na drugą stronę. Upieczone papryki umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw. Po 20 minutach zdejmij skórki i usuń gniazda nasienne. Umieść obrane papryki w blenderze, dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę, miód i zblenduj na gładką masę. Połącz z przecierem pomidorowym i ugotowanym ryżem. Wymieszaj i gotowe.
Przeczytaj także: Jak zrobić domowy ajwar - pyszną bałkańską pastę z papryki?
Pasta z pieczonej papryki i sera feta
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 150 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę umyj i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz ją w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Odłóż do miski, przykryj folią i odstaw na kolejne 20 minut. Po tym czasie usuń skórkę i gniazda nasienne. Obraną paprykę zmiksuj z serem feta, czosnkiem i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pasta kanapkowa z papryki i ciecierzycy
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g ciecierzycy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę opłucz i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Upieczone warzywa umieść w misce, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne. Do blendera włóż paprykę, odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek. Dodaj sok z cytryny, oliwę i pastę tahini. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby wlej więcej oliwy lub dodaj wody, by uzyskać pożądaną kosystencję.
Przeczytaj także: Gruzińska adżika - kaukaska siostra ajwaru. Jak zrobić ten sos z papryki?
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements