StoryEditorPrzepis na przekąskę

Domowe bułeczki z gyrosem: przekąska na piknik i do pracy

Jeżeli marzysz o sycącej przekąsce, którą można zjeść w każdym miejscu bez robienia bałaganu i potrzeby noszenia sztućców, bułeczki z gyrosem są dla Ciebie! Można je zabrać do pracy, na piknik lub na drogę. Jak je upiec?

Spis treści:

Czym jest gyros?

Przepis na bułeczki z gyrosem 

Czym jest gyros? 

Gyros wielu Polaków kojarzy z popularną przed laty sałatką. Tymczasem ten sposób przyrządzania mięsa wywodzi się z Grecji. Polega na opiekaniu go na dużym, obracającym się rożnie. Gdy mięso jest upieczone, odcina się je długim nożem i podaje z warzywami i sosem. W Grecji jest to popularny fast food, lubiany za smak, aromat oraz to, że z łatwością da się nim najeść. Na szczęście szykując w domu mięso w stylu gyrosa, nie musimy inwestować w obracany ruszt – wystarczy patelnia i opakowanie odpowiedniej przyprawy! 

Przeczytaj także: Obiad bez stania w kuchni? Ta zapiekanka robi się sama!

Przepis na bułeczki z gyrosem 

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 250 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 mały filet z kurczaka 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 cebula  
  • 1/3 puszki kukurydzy 
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • 100 g sera żółtego 
  • 10 łyżeczek ketchupu 
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Drożdże wkrusz do naczynia, zalej ciepłym mlekiem, dodaj cukier oraz łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać, stopniowo dolewając roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, a następnie podsmaż na oleju. Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę oraz pieczarki drobno pokrój i usmaż na patelni. Przełóż do miski, dodaj kurczaka, kukurydzę, starty ser oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 

Przeczytaj także: 5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat. Podziel na 12 równych kawałków. Rozpłaszcz je, smaruj każdy placek ciasta keczupem i nakładaj łyżkę farszu, a następnie formuj bułeczki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz także posypać je ulubionymi dodatkami: ziołami, makiem czy sezamem. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie piecz w 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż zrobią się złote. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 08:42