Spis treści:
Czym jest gyros?
Gyros wielu Polaków kojarzy z popularną przed laty sałatką. Tymczasem ten sposób przyrządzania mięsa wywodzi się z Grecji. Polega na opiekaniu go na dużym, obracającym się rożnie. Gdy mięso jest upieczone, odcina się je długim nożem i podaje z warzywami i sosem. W Grecji jest to popularny fast food, lubiany za smak, aromat oraz to, że z łatwością da się nim najeść. Na szczęście szykując w domu mięso w stylu gyrosa, nie musimy inwestować w obracany ruszt – wystarczy patelnia i opakowanie odpowiedniej przyprawy!
Przeczytaj także: Obiad bez stania w kuchni? Ta zapiekanka robi się sama!
Przepis na bułeczki z gyrosem
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 mały filet z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/3 czerwonej papryki
- 100 g sera żółtego
- 10 łyżeczek ketchupu
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże wkrusz do naczynia, zalej ciepłym mlekiem, dodaj cukier oraz łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać, stopniowo dolewając roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, a następnie podsmaż na oleju. Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę oraz pieczarki drobno pokrój i usmaż na patelni. Przełóż do miski, dodaj kurczaka, kukurydzę, starty ser oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Przeczytaj także: 5 pomysłów na dania z kiełbasą z grilla
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat. Podziel na 12 równych kawałków. Rozpłaszcz je, smaruj każdy placek ciasta keczupem i nakładaj łyżkę farszu, a następnie formuj bułeczki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz także posypać je ulubionymi dodatkami: ziołami, makiem czy sezamem. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie piecz w 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż zrobią się złote.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements