Spis treści:
Jak gotować w upały?
W ostatnich dniach przez Polskę przechodzi fala upałów. Temperatury w wielu regionach przekraczają 30 stopni. W taką pogodę szukamy ochłody i odpoczynku. Wiele osób unika wówczas gotowania. Są jednak sposoby, by radzić sobie z przygotowywaniem posiłków w upały. Warto wkładać w to mniej sił: to moment, by skorzystać z gotowych półproduktów, na przykład tortilli czy sosów do makaronu. To znacznie przyspieszy cały proces i mniej zmęczy. W tym czasie lepiej zrezygnować z ciężkich dań, na przykład smażonych mięs. Zastąp je lekkimi sałatkami, daniami z warzyw lub chłodnikami. Jeżeli nie wyobrażasz sobie tradycyjnego obiadu bez mięsa, zamień patelnię czy piekarnik na ruszt i przygotuj coś na grillu! Najlepiej jednak grillować wieczorem, gdy nieco się ochłodzi. Późnym popołudniem lub rano możesz też przygotować jedzenie na zapas.
Przeczytaj także: 3 przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową
Przepis na zapiekankę na upały
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 0,5 kalafiora
- 0,5 brokułu
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Marynata:
- 2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
Sos:
- 150 ml kwaśniej śmietany
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól, słodka papryka (do smaku)
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia marynaty: w misce umieść oliwę, sos sojowy i pastę curry. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do naczynia i połącz wszystkie składniki na pastę. Następnie przygotuj sos: w osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy z przyprawami. Odstaw do lodówki.
Przeczytaj także: 3 dania z fasolką szparagową
Kalafiora i brokuła umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w słupki. Zblanszuj warzywa w gorącej wodzie przez 5 minut. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, dodaj do pozostałych warzyw. Zalej je marynatą i odstaw.
W osobnym naczyniu umieść mięso mielone, dopraw je kminkiem, papryką, solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Wymieszaj ręką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopi Celsjusza. Piecz przez 10 minut, po tym czasie na warzywach ułóż warstwę mięsa, odrywając po trochu. Piecz przez kolejne 20-25 minut. Zapiekankę podawaj z sosem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements