StoryEditorGotowanie w upały

Obiad bez stania w kuchni? Ta zapiekanka robi się sama!

Gdy za oknem upał, mało kto ma ochotę krzątać się po rozgrzanej kuchni. Jeżeli jesteś w tej grupie, wypróbuj przepis na zapiekankę, która robi się niemal sama – i to na jednej blasze! Jaki jest jej sekret?

Spis treści:

Jak gotować w upały? 

W ostatnich dniach przez Polskę przechodzi fala upałów. Temperatury w wielu regionach przekraczają 30 stopni. W taką pogodę szukamy ochłody i odpoczynku. Wiele osób unika wówczas gotowania. Są jednak sposoby, by radzić sobie z przygotowywaniem posiłków w upały. Warto wkładać w to mniej sił: to moment, by skorzystać z gotowych półproduktów, na przykład tortilli czy sosów do makaronu. To znacznie przyspieszy cały proces i mniej zmęczy. W tym czasie lepiej zrezygnować z ciężkich dań, na przykład smażonych mięs. Zastąp je lekkimi sałatkami, daniami z warzyw lub chłodnikami. Jeżeli nie wyobrażasz sobie tradycyjnego obiadu bez mięsa, zamień patelnię czy piekarnik na ruszt i przygotuj coś na grillu! Najlepiej jednak grillować wieczorem, gdy nieco się ochłodzi. Późnym popołudniem lub rano możesz też przygotować jedzenie na zapas. 

Przeczytaj także: 3 przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową

Przepis na zapiekankę na upały 

Składniki

  • 6-7 ziemniaków 
  • 200 g pieczarek 
  • 0,5 kalafiora 
  • 0,5 brokułu 
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól, pieprz  

Marynata

  • 2 łyżki pasty curry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2-3 ząbki czosnku 

Sos

  • 150 ml kwaśniej śmietany 
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 0,5 łyżeczki oregano 
  • sól, słodka papryka (do smaku) 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia marynaty: w misce umieść oliwę, sos sojowy i pastę curry. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do naczynia i połącz wszystkie składniki na pastę. Następnie przygotuj sos: w osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy z przyprawami. Odstaw do lodówki. 

Przeczytaj także: 3 dania z fasolką szparagową

Kalafiora i brokuła umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w słupki. Zblanszuj warzywa w gorącej wodzie przez 5 minut. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, dodaj do pozostałych warzyw. Zalej je marynatą i odstaw. 

W osobnym naczyniu umieść mięso mielone, dopraw je kminkiem, papryką, solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Wymieszaj ręką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopi Celsjusza. Piecz przez 10 minut, po tym czasie na warzywach ułóż warstwę mięsa, odrywając po trochu. Piecz przez kolejne 20-25 minut. Zapiekankę podawaj z sosem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 01:27