W artykule znajdziesz przepis na:
- grillowane kiełbaski z fetą
- hot-dogi z kiełbasą z grilla
- grillowane kiełbaski z sałatką z pomidorów
- leczo z grillowaną kiełbasą,
- grillowane chorizo z jajkiem i ziemniakami
Grillowane kiełbaski z fetą
Składniki:
- 8 kiełbasek na grilla,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1 słoik suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Kiełbaski natnij wzdłuż, nie przecinając na dwie części. Suszone pomidory posiekaj drobno, fetę pokrój w niedużą kostkę, dopraw oregano i papryką. Tak przygotowany farsz wkładaj do kiełbasek. Owijaj je folią i smaż na grillu. Podawaj z sosem i chlebkami pita.
Przepis na hot-dogi z grillowaną kiełbasą
Składniki:
- 4 bułki do hot-dogów,
- 4 kiełbaski,
- 4 plastry sera żółtego,
- musztarda,
- keczup,
- prażona cebulka
Przygotowanie:
Bułki do hot-dogów przetnij wzdłuż, nie przecinając do końca. Kiełbaski natnij w poprzek i grilluj, aż staną się chrupkie. Do każdej bułki włóż plaster sera, a następnie gorącą kiełbaskę. Posmaruj musztardą oraz keczupem. Posyp prażoną cebulką, na którą przepis znajdziesz tutaj: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić?
Grillowane kiełbaski z sałatką z pomidorów
Składniki:
- 400 g kiełbasek,
- 2 bagietki,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 duże białe cebule,
- 4 pomidory malinowe,
- 2 czerwone cebule,
- 2 ogórki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 limonki,
- 2 papryczki chili,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Białą cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na patelni z dodatkiem soli i pieprzu aż zwiotczeje. Kiełbaski natnij w poprzek i podsmażaj na grillu, aż zarumienią się i zrobią się chrupkie. W tym czasie przygotuj sałatkę: pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę, umieść w misce wraz z posiekaną cebulą, chili i czosnek. Skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek, posyp kolendrą i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki.
Bagietki pokrój na skos. Natrzyj czosnkiem i grilluj przez kilka minut, by zrobiły się chrupiące. Podawaj kiełbaski z sałatką i kawałkami bagietki.
Przeczytaj także: Ten prosty trik sprawi, że kaszanka nie pęknie na grillu! Poznaj wskazówki i usmaż idealną kaszankę
Leczo z grillowaną kiełbasą
Składniki:
- 2 kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cukinia,
- 2-3 duże pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbaski natnij w poprzek i usmaż na grillu. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na patelni. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski, dodaj na patelnię. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój. Dorzuć na patelnię cukinię oraz pomidory oraz pokrojoną na kawałki kiełbasę z grilla. Dopraw papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Duś na niedużym ogniu około 20 minut.
Przeczytaj także: Porady dla początkujących fanów grilla: poznaj triki jak grillować!
Grillowane chorizo z jajkami i ziemniakami
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz z łupin i ugotuj. Kiełbaski chorizo ułóż na grillu i smaż na niedużym żarze, aż staną się chrupkie. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Usmażone kiełbaski pokrój w grubsze plastry. Umieść na patelni razem z czosnkiem, cebulą i ziemniakami, dopraw solą i pieprzem, podsmażaj, aż wytopi się tłuszcz. Wbij jajko i przykryj patelnię, by białko się ścięło (żółtko powinno pozostać płynne). Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements