Spis treści:
- Cena rogala świętomarcińskiego w cukierni
- Ile kosztują rogale świętomarcińskie w sklepach? Ceny z Lidla i Biedronki
- Czy rogale świętomarcińskie opłaca się piec w domu?
- Przepis na rogale świętomarcińskie
Cena rogala świętomarcińskiego w cukierni
Cukiernie, które wyrabiają rogale świętomarcińskie zgodnie z tradycyjnymi wytycznymi, mogą ubiegać się o certyfikat dla swojego wypieku. Takie rogale zazwyczaj są nieco droższe. Można je dostać w 94 cukierniach i piekarniach w całym kraju. Ich średnia cena to 50-80 zł/kg. W zależności od miejsca, za jednego rogala zapłacimy zatem 10-25 zł. Rekordzistką jest Magda Gessler: w jej cukierni ten przysmak kosztuje 35 zł. Restauratorka uzasadnia wysoką cenę doskonałą jakością produktu.
Przeczytaj także: Niezawodny przepis na domowe rogaliki drożdżowe z dżemem
Ile kosztują rogale świętomarcińskie w sklepach? Ceny z Lidla i Biedronki
Wielkopolski przysmak mają w swojej ofercie również popularne sieci handlowe. Ich cena często jest atrakcyjna, opłaca się także kupować po kilka sztuk. Za świętomarciński wypiek w markecie zapłacimy:
- Lidl: 7,49 zł (przy zakupie dwóch trzeci gratis),
- Biedronka: 4,49 zł lub 3,49 zł przy zakupie dwóch,
- Kaufland: 4,99 zł,
- Carrefour: 11,99 zł za 4 sztuki,
- Żabka: 9,99 zł,
- Aldi: 7,49 zł,
- Dino: 4,59 zł lub 3,79 zł przy zakupie dwóch.
Czy rogale świętomarcińskie opłaca się piec w domu?
Domowe wypieki zazwyczaj pozwalają nam nieco zaoszczędzić. Tak jest również w przypadku rogali świętomarcińskich: zrobienie ich samodzielnie sprawi, że za jedną sztukę zapłacimy mniej niż w piekarni czy cukierni. Warto jednak pamiętać, że ten wypiek jest czasochłonny i wymaga pracy. Prawdopodobnie będziemy także musieli zakupić produkty, których na co dzień nie używamy, jak biały mak czy masa marcepanowa. Biorąc to wszystko pod uwagę, może się okazać, że nakład sił i środków jest zbyt duży i bardziej opłaca się kupić gotowe rogale. Niemniej, dla wszystkich zainteresowanych zrobieniem ich w domu, podajemy sprawdzony przepis.
Przeczytaj także: Kiedy nastawić piernik staropolski? Teraz! Poznaj nasz przepis
Przepis na rogale świętomarcińskie
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 24 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej
- 300g białego maku
- 100g masy marcepanowej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100g orzechów włoskich
- 100g zblanszowanych migdałów
- 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i cukru. Gdy ruszy, wymieszaj go z mąką. Dodaj jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Wyrabiaj ręcznie. Pod koniec dodaj 30 g roztopionego i ostudzonego masła. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x15 cm. Ułóż tak, by krótsze boki były na górze i na dole. Pozostałe masło rozsmaruj lub rozłóż na 2/3 tego prostokąta, zostawiając 1/3 od góry i marginesy na bokach. Złóż nieposmarowaną część do środka i przykryj dolną częścią. Sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj. Złóż w prostokąt, owiń folią i schłódź przez 45 minut.
Proces wałkowania i schładzania powtórz 3 razy. Między wałkowaniem schładzaj przez 30 minut. Po 3 razie odłóż ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przygotuj nadzienie. Mak i orzechy sparz wrzątkiem. Po 15 minutach odcedź i odsącz. Zmiel dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami. Masę marcepanową rozetrzyj z cukrem pudrem, dodaj mak, bakalie, pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową. Stopniowo dodawaj śmietanę i mieszaj masę, by stała się zwarta i plastyczna.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt i pokrój w trójkąty. Rozsmaruj nadzienie na każdym trójkącie, zostawiając marginesy. Zwijaj rogale, zaczynając od najszerszego boku. Układaj na blasze, a przed upieczeniem odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Wyrośnięte rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z mlekiem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Podawaj polane lukrem i posypane orzeszkami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Anna Kurek